Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μεγάλη Εβδομάδα

Στις Δυναμικές Σκέψεις, ανέφερα στο πρώτο άρθρο ότι θα γράφω και κείμενα για τον Χριστιανικό χώρο. Σήμερα λοιπόν, Κυριακή των Βαΐων ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε συνοπτικά τι ακριβώς γιορτάζουμε την κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Γενικά
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το Μέγα Σάββατο της Αναστάσεως του Κυρίου. Αυτή Εβδομάδα λέγεται και εβδομάδα των Παθών, δηλαδή περιγράφονται σε αυτή την εβδομάδα τα πάθη του Ιησού Χριστού. Κάθε μέρα έχει και ξεχωριστή σημασία και τιμάται από την εκκλησία.

Κυριακή των Βαΐων
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με τον Χριστό να επιστρέφει θριαμβευτής στα Ιεροσόλυμα, περιμένοντας Tον, οι Ιουδαίοι μετά Βαΐων και Κλάδων. Οι Ιουδαίοι έμαθαν για την Ανάσταση του Λαζάρου, ο οποίος έζησε άλλα τριάντα χρόνια. Την ημέρα αυτή επιτρέπεται να κάνουμε ένα διάλειμμα από την νηστεία της Σαρακοστής, αφού επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού.

Μεγάλη Δευτέρα
Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στον πατριό του Ιησού Χριστού, Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ σύναψε σχέση με την Μαρία, δηλαδή την Θεοτόκο, η οποία γέννησε τον Ιησού Χριστό Παρθένα. Η ταλαιπωρημένη ζωή του Χριστού ξεκινά πριν καν γεννηθεί, αλλά ο Ιωσήφ, βοηθά την Μαρία και τον Υιό της να επιβιώσουν από τις κακοτοπιές.

Μεγάλη Τρίτη
Ο Χριστός, κατά την δημόσια παρουσία Του, ήταν εναντίον του θρησκευτικού καθεστώτος της εποχής. Εκείνη την ημέρα, αναφέρεται η αντίστοιχη περικοπή στους ψαλμούς της εκκλησίας στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στο οποίο αναφέρεται ότι καταδίκασε τους θρησκευτικούς αρχηγούς της εποχής αλλά και στην Παραβολή των Δέκα Παρθένων.

Μεγάλη Τετάρτη
Την Μεγάλη Τετάρτη τιμάται από την εκκλησία μας, η μετανοούσα Ιερόδουλη. Εκείνη λοιπόν, ήταν μια πόρνη και πήγαινε με άλλους επί πληρωμή για να ζήσει. Εκείνη όμως δεν μπορούσε να ζει άλλο έτσι, είχε μετανιώσει. Βρήκε τον Ιησού Χριστό και Τον άλειψε με μύρο και Τον παρακαλούσε για συγχώρεση. Ο Ιησούς Χριστός της είπε: «Οι αμαρτίες σου, αν και είναι πολλές, είναι συγχωρημένες. Πήγαινε και μην αμαρτήσεις ξανά».

Μεγάλη Πέμπτη
Την Μεγάλη Πέμπτη εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος. Ο Ιησούς Χριστός, έτρωγε με τους δώδεκα μαθητές Του. Το τραπέζι είχε «το Σώμα» και «το Αίμα» Του. Ο Ιησούς Χριστός λέει: «Ένας από εσάς θα με προδώσει. Εκείνος που θα βουτήξει πρώτος το ψωμί του, εκείνος θα με προδώσει». Κάθε μαθητής Του είχε διαφορετική αντίδραση σε εκείνο το δείπνο και φυσικά ο Ιούδας αποκαλύφθηκε. Από την εκκλησία γιορτάζονται εκείνη την ημέρα, άλλα τρία γεγονότα. Ο Ιερός Νιπτήρας, όπου εκεί ο Ιησούς Χριστός, έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του, η προσευχή του Ιησού Χριστού στον Πατέρα Του πριν την σύλληψη Του και η προδοσία του Ιούδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Ιησού Χριστού.

Μεγάλη Παρασκευή
Η μέρα αυτή, επιβάλει το απόλυτο πένθος για όλη την Χριστιανοσύνη. Ο Ιησούς άδικα και απάνθρωπα σκοτώνεται πάνω στον Σταυρό. Μάλιστα αυτή είναι και η κορύφωση του Θείου δράματος. Μαστίγια, χλευασμοί, σήκωμα του Σταυρού και αργός και βασανιστικός θάνατος στον Σταυρό. Την ημέρα αυτή έχουμε καθολική αργία και αποχή από όλες τις δραστηριότητές μας. Το πένθος είναι μεγάλο. Την Μεγάλη Παρασκευή επίσης, ετοιμάζεται ο επιτάφιος και γίνεται η αποκαθήλωση του Κυρίου μας. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου σε βαρύ κλίμα.

Μεγάλο Σάββατο
Από το βαρύ και πένθιμο κλίμα της Μεγάλης Παρασκευής, πάμε στο Μεγάλο Σάββατο και στην Ανάσταση του Κυρίου μας. Ο Χριστός βγήκε από τον τάφο και εμφανίστηκε για 40 ημέρες πάνω στην Γη. Οι μαθητές του Χριστού, είχαν την αποστολή να διαδώσουν την διδασκαλία Του σε όλον τον κόσμο και είχαν την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια του Τριαδικού Θεού. Εκείνη την ημέρα όλη η Χριστιανοσύνη από το απόλυτο πένθος περνάει στην απόλυτη χαρά. Το Μεγάλο Σάββατο μάλιστα τελειώνει και η μαραθώνια νηστεία των Χριστιανών και την Πασχαλινή Εβδομάδα που ακολουθεί γίνεται κατάλυση όλων των τροφών. Οι Χριστιανοί για 40 μέρες αντί για «καλησπέρα» λένε «Χριστός Ανέστη!» και απαντάνε οι υπόλοιποι «Αληθώς Ανέστη!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου