Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Στον αντικαπνιστικό νόμο λέμε ΝΑΙ!

Πολλοί είμαι βέβαιος ότι θα δυσαρεστηθείτε με το σημερινό άρθρο, όμως πιστεύω ότι πρέπει να πούμε ένα ΝΑΙ στον αντικαπνιστικό νόμο. Πρέπει σαν πολίτες να δείξουμε ένα ομαδικό πνεύμα, να σκεφτούμε τους συνανθρώπους μας και όχι μόνο τον εαυτό μας. Δείτε στην σημερινή ανάρτηση, γιατί στον αντικαπνιστικό νόμο λέμε ΝΑΙ!

Η λογική του αντικαπνιστικού νόμου

Πριν καταδικάσετε τον αντικαπνιστικό νόμο, έχετε σκεφτεί ποια είναι η λογική αυτού του νόμου; Όπως ξέρετε, έχουμε υποχρέωση να μην επιβαρύνουμε την δημόσια υγεία με τις συνήθειές μας και όταν κάποιοι καπνίζουν σε κλειστούς χώρους, κάνουν ακριβώς αυτό. Δεδομένου ότι σε έναν κλειστό δημόσιο χώρο δεν είναι όλοι καπνιστές, ο καπνός από τα τσιγάρα κάνει τους μη καπνιστές να εισπνέουν τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου, χωρίς αυτοί να το επιλέγουν και έτσι να επιβαρύνεται η υγεία των μη καπνιστών δίχως την θέλησή τους.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, ο αντικαπνιστικός νόμος, που εφαρμόζεται, είναι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την οποία οι περισσότεροι θαυμάζετε. Η λογική του αντικαπνιστικού νόμου είναι μια ευρωπαϊκή λογική και ο νόμος αυτός είναι «ευρωπαϊκής καταγωγής». Αρκεί να σας αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος νόμος εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά, οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι βλάκες και εμείς οι έξυπνοι ως προς αυτό το θέμα.

Δικαιώματα των μη καπνιστών

Όπως αναφέρεται παραπάνω, όταν οι καπνιστές καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως είναι οι καφετέριες, επιβαρύνεται η υγεία των μη καπνιστών χωρίς αυτοί να το επιλέγουν. Έτσι παραβιάζεται ουσιαστικά το δικαίωμα της επιλογής και οι μη καπνιστές καπνίζουνε παθητικά με το ζόρι, οπότε και για αυτόν τον λόγο πρέπει να πούμε ΝΑΙ στον αντικαπνιστικό νόμο, για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των μη καπνιστών, τα οποία είναι ο καθαρός αέρας, η μη επιβάρυνση της υγείας τους και φυσικά το δικαίωμα της επιλογής ως προς το καπνίζειν.

Δικαιώματα των καπνιστών

Καλά όλα αυτά, θα μου πείτε, αλλά έτσι δεν παραβιάζουμε το δικαίωμα των καπνιστών ως προς την επιλογή τους και το δικαίωμα να φροντίζουν την υγεία τους, όπως αυτοί επιθυμούν; Φυσικά όχι. Ο καπνιστής, σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, έχει δικαίωμα να καπνίσει, αν βγει έξω από το μαγαζί, να κάνει το τσιγάρο του εκεί. Έτσι επιτυγχάνεται μια ισορροπία, γιατί τηρούνται και τα δικαιώματα των καπνιστών και τα δικαιώματα των μη καπνιστών. 

Δημόσιοι χώροι

Φίλε καπνιστή αναγνώστη, θα ήθελα να σε ρωτήσω: Στα νοσοκομεία καπνίζεις; Στα ΜΜΜ καπνίζεις; Στο αεροδρόμιο καπνίζεις; Προφανώς δεν καπνίζεις και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν λες τίποτα τόσα χρόνια, ούτε κάνεις κάποιο παράπονο. Η λογική είναι ακριβώς η ίδια. Όπως στους παραπάνω χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα, για να προστατευθούν οι μη καπνιστές, το ίδιο γίνεται στις καφετέριες, στα μπουζούκια και στους χώρους αναψυχής γενικά. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να εισπνέει τον καπνό σου.

Καταγγελίες

Πολλοί κάνετε παράπονα, επειδή γίνονται καταγγελίες στο 1142, για παραβιάσεις του νόμου λέγοντας τους καλούντες «σπιούνους» ή και «ρουφιάνους». Διαφωνώ κάθετα με τους χαρακτηρισμούς αυτούς, θεωρώ ότι όσοι πολίτες φροντίζουν να τηρούνται οι νόμοι, είναι υπεύθυνοι πολίτες και όχι ρουφιάνοι, όπως λέτε. Όλοι θα έπρεπε να τηρούμε τους νόμους και να μην κάνουμε τους μάγκες, πιθανότατα μάλιστα, αν ήμασταν σωστοί ως κοινωνία, δεν θα είχε φτάσει η χώρα στην σημερινή κακή κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου