Περί βλασφημίας θρησκειών
Όπως ξέρετε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στον ποινικό κώδικα, να περάσει η διάταξη, η οποία λέει πως απαγορεύεται η καθύβριση ή και η βλασφημία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ή και γενικά οποιασδήποτε θρησκείας. Το προτεινόμενο άρθρο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και τελικά αποσύρθηκε, έπρεπε όμως να περάσει; Εγώ πιστεύω πως ναι και θα σας εξηγήσω για ποιον λόγο.
Ποιους επηρεάζει
Το προτεινόμενο άρθρο φυσικά και δεν θα επηρεάσει τις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ φίλων ή εχθρών. Στοχεύει στην προστασία των θρησκευτικών πιστεύω στον δημόσιο λόγο. Με άλλα λόγια κάποιος δεν θα μπορεί να υβρίσει κάποια θρησκεία ή να την υπονομεύσει δημοσίως, όπως σε κάποιο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας. Φυσικά αυτή η διάταξη έχει σκοπό να προωθήσει τον σεβασμό όλων των θρησκειών και να προστατεύσει τα δικαιώματα της πλειοψηφίας, αλλά και των μειονοτήτων.
Προστασία των θρησκειών
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας η έκφραση των θρησκευτικών πιστεύω πρέπει να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη. Η συγκεκριμένη διάταξη το διασφαλίζει αυτό, γιατί κανένας δεν θα έχει δικαίωμα να θίξει την θρησκεία κάποιου, να τον στεναχωρήσει ή ακόμα και να του απαγορεύσει να ασκήσει τα θρησκευτικά του πιστεύω. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται ότι προστατεύονται τα θρησκευτικά του δικαιώματα, κάτι που προσφέρει η συγκεκριμένη διάταξη.
Γόνιμος και ποιοτικός δημόσιος λόγος
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η διάταξη συμβάλλει στον γόνιμο και ποιοτικό δημόσιο λόγο. Για να γίνει επιτυχημένος διάλογος μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω τους και στα θρησκευτικά, οπότε με την απαγόρευση της βλασφημίας εξασφαλίζονται γόνιμοι διάλογοι και όταν γίνονται δημόσια (όπως στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση) είναι κάτι το τέλειο για όλους εμάς, που τους παρακολουθούμε.
Δεν υπάρχει αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα
Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος βρίσει είτε σε ιδιωτική συζήτηση, είτε δημόσια στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει πως θα υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα. Για να κινηθούν διαδικασίες, θα πρέπει κάποιος να θιχτεί και να κάνει μήνυση, οπότε οι ιδιωτικές και οι δημόσιες συζητήσεις μεταξύ μας είναι απόλυτα ασφαλείς. Με βάση αυτό λοιπόν, η συγκεκριμένη διάταξη θεωρώ πως θα μας βοηθήσει και δεν θα δυσκολέψει την ζωή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου