Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Οι εγωιστές άνθρωποι και πώς τους αντιμετωπίζουμε

Εγωισμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος ενεργεί με κριτήριο το εγώ του και μεταχειρίζεται τα ανάλογα μέσα προκειμένου να το ικανοποιήσει, αδιαφορώντας για οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος είναι εγωιστής απέναντί μας;

Η πρώτη ένδειξη που αποκαλύπτει έναν εγωιστή είναι ότι ο άλλος αρνείται να μοιραστεί πράγματά του και προσωπικά του δεδομένα με άλλους, ανεξάρτητα από το τι σχέση φέρει μαζί τους (συγγενική, φιλική, ερωτική) κι εξακολουθεί να αντιστέκεται ακόμα κι αν εκείνοι το κάνουν για καλό του. Σε δεύτερο βαθμό αξίζει ν’ αναφερθεί ο κοινωνικός τομέας: Πολλές φορές όταν ορισμένοι άνθρωποι φωνάζουν τον εγωιστή στην παρέα τους, με σκοπό να γίνει ένας από αυτούς, αυτός πηγαίνει συνήθως με σκοπό να έχει αυτός παρέα κι όχι οι άλλοι, καθώς επίσης και ότι όλη την ώρα αντί να κάθεται να συζητάει μαζί τους διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, τους αγνοεί και παίζει με το κινητό του, να καπνίζει και ό, τι άλλο ικανοποιεί μόνο αυτόν παρά τη δυσαρέσκεια και τις παρατηρήσεις των υπολοίπων να σταματήσει. Ας μην ξεχνάμε και το κυριότερο που είναι το εξής: Ένα μπορεί να προτείνει στην παρέα κάτι και μόλις δει ότι δε γίνεται το θέλημά του να αρχίσει να φωνάζει στην προσπάθειά του να επιβάλλει το δικό του, προκαλώντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη να τον διώξουν από την ομάδα. Ακόμα και στις ερωτικές σχέσεις μπορεί να φανεί ένα άτομο, καθώς προσπαθεί να εξαναγκάσει τον/την σύντροφό του να υποταχθεί σε αυτόν/αυτήν, προκειμένου να πετύχει τον ανωτέρω στόχο. Αξίζει επίσης να τονιστεί και η περίπτωση ανάγκης, όταν κάποιος βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται απαραιτήτως βοήθεια, να μην του τη δίνει κανείς, για να μη χάσει την ησυχία του. Τι αποτελέσματα όμως επιφέρει το έντονα μεγάλο κι ανεξέλεγκτο «εγώ»; Παρακάτω επισημαίνονται τα κυριότερα.

Αποτελέσματα της εγωιστικής συμπεριφοράς

Όταν ο εγωισμός φτάνει σε παράλογα υψηλά επίπεδα, το πρώτο αποτέλεσμα που επιφέρει είναι η απομόνωση και η περιθωριοποίηση του εγωιστή ανθρώπου. Δεν πρέπει εξίσου να παραλείψουμε ότι αυτό το συναίσθημα είναι μια απ’ τις βασικότερες αιτίες που δεν κρατάει μια οποιαδήποτε σχέση. Συνέπεια αποτελούν και η αδιαφορία και περιφρόνηση του συνόλου προς αυτόν/αυτήν. Ένας εγωιστής οφείλει επίσης να γνωρίζει πως αν συνεχίσει να φέρεται έτσι στους άλλους, μεθαύριο θα του φερθεί αναλόγως και κάποιος άλλος και τότε δε θα του αρέσει. Πώς αντιμετωπίζουμε έναν ατομιστή παρόλα αυτά; Στη συνέχεια αναφέρονται οι πιο σημαντικοί τρόποι αντιμετώπισης.

Πώς αντιμετωπίζουμε τους ατομιστές;

Στην αρχή δε φαίνεται το αν κάποιος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, όμως αυτό αρχίζει και γίνεται αντιληπτό εν ευθέτω χρόνο. Όσο πιο γρήγορα ένα άτομο τον εντοπίσει τόσο ευκολότερα θα γλιτώσει τις ανεπιθύμητες συνέπειες και θα διατηρήσει την ψυχραιμία του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να τον συνεριστεί, γιατί ό, τι και να πει ο άλλος δε θα καταλάβει τίποτα και μπορεί να το γυρίσει σε διαπληκτισμό. Ακόμα οφείλει να μην αντιδράει και να μην φέρεται σαν αυτόν, γιατί έτσι ρίχνει το επίπεδό του. Κυριότερο όλων είναι να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα του άλλου, γιατί ο χρόνος μόνο θα δείξει ποιος πραγματικά είναι.

Συνοψίζοντας

Κάνοντας μια γενίκευση των όσων προαναφέρθηκαν, αξίζει και πάλι να επισημανθεί ότι το να έρχεται κανείς αντιμέτωπος μ’ εγωιστές ανθρώπους είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση και οφείλει να λαμβάνει τα σημάδια από νωρίς, ώστε να μην βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου