Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Δεύτερη ευκαιρία

Μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν σχέσεις είτε καλές είτε σχέσεις που κατέληξαν κακές. Συνήθως οι τελευταίες καταλήξανε έτσι γιατί μία από τις δύο πλευρές έκανε κάποιο λάθος. Το σημερινό άρθρο πραγματεύεται το εξής ερώτημα: Πρέπει να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες;

Γνώμες
Το ζήτημα της δεύτερης ευκαιρίας έχει τρεις γνώμες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε αυτή την παράγραφο. Η πρώτη άποψη υποστηρίζει πως πρέπει να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το τι λάθος έκανε κάποιος, η δεύτερη άποψη αναφέρει πως ανάλογα με το λάθος πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία ή όχι και η τρίτη γνώμη είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις δεύτερες ευκαιρίες.

Κατεύθυνση
Από τις τρεις γνώμες που παρουσίασα, η κατεύθυνση του άρθρου είναι προς την πρώτη άποψη, η οποία αναφέρει πως πρέπει να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το λάθος που έγινε. Βέβαια, δικαιολογώ απόλυτα τη δεύτερη άποψη που λέει "ανάλογα με το λάθος" και δεν θα την αντικρούσω, όμως θα το επιχειρήσω αυτό στην τρίτη γνώμη, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Ανθρώπων λάθη
Κανένας δεν είναι τέλειος, άρα όλοι έχουμε κάνει λάθη. Κάθε ένας από εμάς έχει τσακωθεί, έχει πληγώσει, έχει εξαπατήσει και τα λοιπά. Είναι άδικο και υποκριτικό να αρνούμαστε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε εκείνον που έσφαλε επειδή ο εγωισμός μας ελέγχει. Αν ήμασταν στη θέση αυτού που έχει σφάλει θα σκεφτόμασταν εντελώς διαφορετικά, κάτι που σημαίνει πως στον εαυτό μας ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Το ηθικό όμως είναι να εφαρμόζουμε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά στον εαυτό μας. Αποδεικνύεται εδώ ότι στην ουσία βράζουμε στο ίδιο καζάνι, διότι και εμείς κάναμε λάθη.

Εφικτή αλλαγή
Πολλοί πιστεύουν πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Υπάρχει έντονη διαφωνία από τον συντάκτη αυτού του ιστολογίου. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και ο κύριος λόγος είναι στο γεγονός ότι δε θέλουν να χάσουν αυτούς που αγαπούν. Αν τους κυριεύσει ο εγωισμός τότε στο τέλος θα τους κάνει μόνο αυτός συντροφιά και κανένας δε το θέλει αυτό. Ένας λόγος που αξίζει να δώσει κάποιος άλλη μία ευκαιρία σε κάποιον που έκανε λάθος είναι στο γεγονός ότι η αλλαγή χαρακτήρα προς το καλύτερο είναι εφικτή αλλά και εκείνοι που δεν το πιστεύουν, αξίζει να δοκιμάσουν.

Μετάνοια
Ο άνθρωπος προορίζεται για την καλοσύνη για αυτό αν κάνει κάτι κακό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μετανοήσει και να ζητήσει μία ειλικρινή συγγνώμη. Αυτοί που δεν δίνουν δεύτερες ευκαιρίες είναι συνήθως άνθρωποι που πληγώθηκαν πολύ και έγιναν σκληροί, κάτι που τους κάνει καχύποπτους και σκέφτονται αν η μετάνοια εκείνου που έσφαλε είναι πραγματική ή υποκριτική. Δεν αξίζει να μπαίνουν καν σε αυτό τον προβληματισμό, αλλά πρέπει να δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Είναι πολύ όμορφο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, αν λοιπόν δεν επιτρέψουμε σε εκείνον που μετανόησε να μας αποδείξει ότι έχει γίνει καλύτερος άνθρωπος, τότε βγαίνουν χαμένες και οι δύο πλευρές. Και εκείνος που θέλει να επανορθώσει γιατί έχασε τον άνθρωπο που συμπαθούσε αλλά και ο ίδιος γιατί έγινε κακός και καχύποπτος και τα γνωρίσματα αυτά είναι αρνητικά για κάθε άνθρωπο.

Επανάληψη λάθους
Πολλοί δώσανε δεύτερη ευκαιρία αλλά εκείνοι που έκαναν λάθος δε την εκμεταλλεύτηκαν, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δώσει κάποιος και τρίτη; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ένα κατηγορηματικό ΌΧΙ! Σε αυτή την περίπτωση εκείνος που έκανε πάλι λάθος είναι αδικαιολόγητος και διαπιστώνουμε ότι δεν έμαθε από τα σφάλματά του. Αν δοθεί και τρίτη ευκαιρία τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες οι προσδοκίες του ατόμου που την έδωσε να διαψευστούν με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Τα λάθη μας είναι για να μαθαίνουμε και να τα διορθώνουμε, εκείνος που δεν εκμεταλλεύτηκε την δεύτερη ευκαιρία, δεν αξίζει καμία ευκαιρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου