Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Έλληνες και Πολιτική

Το σημερινό άρθρο έχει να κάνει με την συμμετοχή του λαού στα κοινά. Συμμετέχει ο Ελληνικός λαός στα κοινά; Αποφασίζει σωστά; Υπερασπίζεται τα δικαιώματά του; Αυτά πραγματεύεται η σημερινή ανάρτηση.

Η αντίληψη του Έλληνα για τα κοινά
Η αντίληψη του Ελληνικού λαού για τα κοινά είναι η εξής: Αποφασίζουν οι άλλοι για εμένα. Η κοινωνία μας νομίζει ότι θα ψηφίσει κάποιους ανθρώπους (αντιπροσώπους) που θα τα κάνουν όλα τέλεια και θα φροντίσουν, χωρίς η κοινωνία να κουνήσει το μικρό της δάχτυλο. Αυτή η άποψη έχει οδηγήσει στην περίφημη οικονομική κρίση σήμερα, η αναξιοκρατία, τα φακελάκια, η διαφθορά και ένα σωρό άλλες παρανομίες που υπάρχουν στο Ελληνικό Κράτος είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο των αιρετών αλλά και της κοινωνικής απραξίας. Υιοθετώντας η κοινωνία την ηττοπάθεια στο ότι δεν μπορούν να αλλαχθούν από αυτήν αποφάσεις που έχουν παρθεί από τους αντιπροσώπους της, έχουν οδηγήσει τον Έλληνα σε λάθος αντίληψη για την πολιτική.

Αποχή από την εκλογική διαδικασία
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό της αποχής από την εκλογική διαδικασία βουλευτών, ευρωβουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων. Υπάρχει η νοοτροπία ότι αν μια Κυβέρνηση είναι κακή και έρθουν οι εκλογές, τότε ο εκλογέας δεν θα πάει να ψηφίσει για να διαμαρτυρηθεί. Έτσι όμως αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους υπόλοιπους να αποφασίζουν οι άλλοι για αυτόν, άρα χάνεται η πιθανότητα να εκλεχθεί μια καλύτερη κυβέρνηση.

Άρθρο 120
Το άρθρο 120 λέει ότι «σε περίπτωση παράβασης των νόμων του συντάγματος, ο Έλληνας έχει το δικαίωμα να το υπερασπιστεί.». Οι Έλληνες φοβούνται την εξουσία και κατά επέκταση της αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να δράσει όπως νομίζει με αποτέλεσμα να πράξει όσες παρανομίες θέλει χωρίς κανένα κόστος.

Φταίει ο άλλος
Η νοοτροπία της Ελληνικής κοινωνίας είναι το γεγονός πως πιστεύει ότι για ο,τι λάθη έγιναν στην διακυβέρνηση της χώρας, δεν έχει ευθύνη  η κοινωνία αλλά οι πολιτικοί και οι ξένες δυνάμεις. Η κοινωνία δύσκολα αναλάμβανε τις ευθύνες της και έριχνε το φταίξιμο σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, φταίει ο Δήμος (=λαός), ο οποίος ψήφιζε όχι με εθνικά κριτήρια αλλά με προσωπικά κριτήρια, αυτό έχει προκαλέσει τις συνέπειες που βιώνουμε τώρα. Μόνο όταν η κοινωνία παραδεχτεί τις ευθύνες της και αγωνιστεί θα δει η Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου