Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Προσοχή στο Ίντερνετ!

Έχω καιρό να γράψω στις Δυναμικές Σκέψεις αλλά από εδώ και μπρος υπόσχομαι να υπάρχουν άρθρα τακτικά και πώς αλήθεια, να σας γράφω άρθρα όταν καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο; Αστειάκι. Το ίντερνετ εκτός από την πληθώρα πληροφοριών που προσφέρει, ενέχει και πολλούς κινδύνους, πάμε να δούμε τους κυριότερους και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Ψευδείς ειδήσεις
Πολλές φορές συναντάμε στο διαδίκτυο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε πάντα. Συνήθως, λένε πράγματα ανησυχητικά, έχουν εικόνες παράξενες και λένε ειδήσεις ανησυχητικές, όπως για παράδειγμα «καταργείται η προσευχή στα σχολεία».

Αντιμετώπιση: Χρειάζεται κυρίως κριτική σκέψη και φιλτράρισμα όσων διαβάζουμε. Στον κόσμο του διαδικτύου ο καθένας έχει βήμα να πει την γνώμη του, όπως εγώ που γράφω μαλακίες (αλλά είναι δυναμικές μαλακίες :Ρ). Δεν μπορεί για παράδειγμα να καταργηθεί η προσευχή στα σχολεία γιατί απλούστατα θα είχε γίνει χαμός στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Πέραν αυτού μπορείτε να ελέγχετε την σελίδα http://ellinikahoaxes.gr/ για τις ψευδείς ειδήσεις και τις απάτες στο ίντερνετ.

Συναισθηματικοί εκβιασμοί
Όλοι θέλουμε να παίρνουμε σε ο,τι δημοσιεύουμε likes, σχόλια και κοινοποιήσεις και ορισμένοι θέλουν να προκαλούν συναισθηματικούς εκβιασμούς στους χρήστες για να το κάνουν αυτό. Δημοσιεύουν συνήθως εικόνες άρρωστων παιδιών και σε τραγική κατάσταση και οι σελίδες αυτές αναφέρουν «Αν θες να γίνει καλά, κάνε ένα like και γράψε ένα σχόλιο». Συνήθως, δεν πρόκειται για περιστατικά φετινά, αλλά για παλιά περιστατικά. Πέραν αυτού με το like μας δεν γίνεται καλά ένα παιδί.

Αντιμετώπιση: Καλό θα είναι να κάνουμε μια αναζήτηση στο Google για την περίπτωση που μας παρουσιάζεται, ώστε να διασταυρώσουμε αν πρόκειται για αληθές περιστατικό ή για like farming. Μπορείτε, επίσης να ελέγχετε την facebook σελίδα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο», αν αναφέρει τίποτα σχετικό.

Αναληθείς διαγωνισμοί και δώρα
Υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί, οι οποίοι κυκλοφορούν κυρίως μέσω του Facebook, οι οποίοι υπόσχονται είτε με κλήρωση είτε ακόμα και χωρίς κλήρωση ένα iPhone8 ή ένα iPhoneX ή γενικότερα ένα κινητό υψηλής τεχνολογίας με μια απλή δήλωση στοιχείων. Πρόκειται για ψεύτικους διαγωνισμούς και απώτερο σκοπό έχουν να σας κάνουν να εγγραφείτε σε συνδρομητικές υπηρεσίες, οι οποίες σας τρώνε το υπόλοιπο της κάρτας σας. Μάλιστα, πολλές φορές οι επιτήδειοι μετέρχονται Brand Names μεγάλων εταιρειών.

Αντιμετώπιση: Όταν βλέπετε έναν τέτοιον διαγωνισμό, να είστε βέβαιοι πως πρόκειται για απάτη, άρα προσπεράστε τον, χωρίς να δώσετε σημασία. Αν, όμως θέλετε να το ψάξετε, μπείτε στη σελίδα τους και κάνετε scroll down την οθόνη και κάτω κάτω θα σας αναφέρει ότι με την συμμετοχή σας εγγράφεστε σε συνδρομητική υπηρεσία για το κινητό σας. Αν χρησιμοποιούν κάποιο Brand Name μεγάλης εταιρείας, επικοινωνήστε με την εταιρεία για να μάθετε αν ο διαγωνισμός τους ισχύει και ελέγχετε την επίσημη σελίδα της για σχετική ανακοίνωση.

Δήθεν βοήθεια
Στην χώρα μας δρουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» και «Το χαμόγελο του παιδιού». Κάποιοι προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται με αναρτήσεις τους ή με μηνύματα πως είναι από το Χαμόγελο του παιδιού, για παράδειγμα και τους προτρέπουν να παραδώσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν είναι φυσικά κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, αλλά των επιτηδείων με σκοπό την δήθεν ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Αντιμετώπιση: Πριν δώσετε χρήματα στον οποιονδήποτε, επικοινωνήστε απευθείας με την φιλανθρωπική οργάνωση (πχ Χαμόγελο του παιδιού) από την οποίαν ισχυρίζεται αυτός που σας προσέγγισε διαδικτυακά ότι είναι. Αν σας απαντήσουν ότι δεν ισχύει ο,τι πληροφορηθήκατε από τον άγνωστο, τότε εκείνος προσπάθησε να σας εξαπατήσει. Επίσης μπορείτε να κοιτάτε και τις επίσημες σελίδες των φιλανθρωπικών οργανώσεων για να είστε ενήμεροι για τις δράσεις τους.

Επικοινωνία με αγνώστους
Ο κυβερνοχώρος μας προσφέρει πολλές δυνατότητες, μία από αυτές είναι και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους αλλά αυτό το πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον οποιονδήποτε χρήστη. Ένας άγνωστος με τον οποίον επικοινωνούμε είναι αρκετά πιθανό να μην έχει και τις καλύτερες προθέσεις. Έχουν ακουστεί πολλά περιστατικά στα οποία είτε τα θύματα εκβιάστηκαν με αποκαλύψεις γυμνού περιεχομένου τους, είτε διέρρευσαν γυμνές φωτογραφίες στον κυβερνοχώρο, είτε είχαμε συναντήσεις μεταξύ αγνώστων στον πραγματικό κόσμο που πήραν άσχημη τροπή, ειδικά αν πρόκειται για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο παιδιών με παιδεραστές.

Αντιμετώπιση: Φυσικά, δεν είναι όλοι οι άγνωστοι κακοί, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όταν επικοινωνείτε με αγνώστους μην αποκαλύπτετε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία, ειδικά την διεύθυνση κατοικίας σας και μην στέλνετε ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα σε αγνώστους, όπως γυμνές φωτογραφίες. Αν σας το ζητήσουν διακόψτε την όποια επικοινωνία γιατί οπωσδήποτε κάτι δεν πάει καλά. Τέλος, μην αφήνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν με αγνώστους στο διαδίκτυο μέχρι να φτάσουν σε μια ώριμη ηλικία, κατά προτίμηση λίγο πριν την ενηλικίωση (16-17 χρόνων). Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο.

Επίλογος
Ο χώρος του κυβερνοχώρου είναι πολύ όμορφος, αλλά για να έχουμε μια ευχάριστη πλοήγηση, πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε τους κινδύνους που ανέφερα παραπάνω. Μπορούμε όλοι να το κάνουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου