Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Οι πληγές της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν το Μακεδονικό ζήτημα, αποφάσισα να σας γράψω τα μελανά σημεία της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων. Η συμφωνία αυτή επηρεάζει τόσο την Μακεδονία, όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το όνομα της ΠΓΔΜ
Η «ελληνική» κυβέρνηση συμφώνησε το όνομα της γείτονος να αλλάξει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εν συντομία «Βόρεια Μακεδονία». Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς είχαν δεσμευθεί στον ελληνικό λαό ότι η ονομασία της γείτονος θα είναι αμετάφραστη και σύνθετη, έτσι βλέπουμε την πρώτη μεγάλη υποχώρηση που έγινε: Κάθε χώρα μπορεί να μεταφράσει το όνομα στη δική της γλώσσα και συν τοις άλλοις για συντομία θα επικρατήσει σκέτο το «Μακεδονία» στην διεθνή κοινότητα. Επίσης, δεν αλλάζουν οι κωδικοί της χώρας. Μπορούν οι Σκοπιανοί να χρησιμοποιούν τους κωδικούς mk και mkd που σημαίνουν «Macedonia».

Η Εθνικότητα
Η συμφωνία αναφέρει ότι οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες σκέτο, χωρίς τον προσδιορισμό, ωστόσο η ταυτότητά τους θα γράφει «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Εδώ διαπιστώνεται άλλη μία υποχώρηση της κυβέρνησης, διότι αν αυτή η συμφωνία ήταν προς το συμφέρον μας, θα έπρεπε να διευκρινίζεται η σλαβική καταγωγή τους. Εν κατακλείδι, αυτό που θα συνέφερε την Ελλάδα θα ήταν οι πολίτες της γείτονος να λέγονται «Σλαβομακεδόνες».

Η Γλώσσα
Ένα ακόμα χτύπημα της συμφωνίας προς τον ελληνικό λαό είναι και αυτό της γλώσσας. Γνωρίζουμε ότι η γλώσσα των πολιτών της ΠΓΔΜ αυτοαποκαλείται «μακεδονική». Αυτό ως ελληνικό κράτος ποτέ δεν το είχαμε δεχθεί, όπως ψευδώς αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφηκε στις Πρέσπες. Ήτοι αυτό σημαίνει ότι ως Ελλάδα κάναμε ακόμα μια παραχώρηση στους Σκοπιανούς με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ιστορία της Μακεδονίας.

Οι Πολιτισμοί
Στην συμφωνία αναφέρεται: «Οι όροι "Μακεδονία" και "Μακεδόνας" έχουν ξεχωριστή έννοια για κάθε συμβαλλόμενο μέρος... Διευκρινίζεται ότι η ΠΓΔΜ δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ούτε οι κάτοικοί της με αυτόν». Ποια είναι εδώ η πονηριά; Οι Σκοπιανοί ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι η Μακεδονία είχε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά ότι ήταν αυτόνομη από τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι καμία παραχώρηση δεν έγινε ως προς αυτό το κομμάτι και ότι με την άδειά μας πλέον, μπορούν οι κάτοικοι των Σκοπίων να λένε πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εφόσον ούτε αυτός «έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», σύμφωνα με τους Σκοπιανούς πάντα.

Οι αλλαγές στα ιστορικά βιβλία
Τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές αναφορές που έχουν τα σχολικά τους βιβλία. Το θέμα εδώ είναι πως και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο στα δικά μας σχολικά βιβλία! Το θέμα είναι πως εμείς ως Ελλάδα απλά λέμε την αλήθεια στα σχολικά μας βιβλία, ότι δηλαδή ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και ότι δημιούργησε μια μεγάλη αυτοκρατορία διαδίδοντας των Ελληνικό πολιτισμό! Την ιστορική αλήθεια! Δηλαδή εμείς θα πρέπει να αφαιρέσουμε κάθε αναφορά περί Μεγάλου Αλεξάνδρου; Να αφαιρέσουμε την αλήθεια; Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα νέα ιστορικά μας βιβλία. Ίσως ακολουθήσει άρθρο και για αυτό το θέμα.

Οι αλλαγές στα εμπορικά και κρατικά σήματα
Το Ελληνικό κράτος είναι από την συμφωνία υποχρεωμένο να αλλάξει τα εμπορικά και κρατικά του σήματα που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» και για αυτό θα συσταθεί μια επιτροπή. Για παράδειγμα ο Μακεδονικός χαλβάς σύμφωνα με την υπογραφή Αθήνας και Σκοπίων, θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Ελληνικός Μακεδονικός χαλβάς» και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα πρέπει και αυτό να μετονομαστεί. Αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Μακεδονία και για όλους τους δημόσιους οργανισμούς, στους οποίους περιέχεται ο όρος «Μακεδονία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου