Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Καλύτερα ανορθόγραφα παρά greeklish

Διαβάζω πολλές φορές κάποιους να προτείνουν, σε όσους γράφουν ανορθόγραφα, να γράψουν στα greeklish για να αποφύγουν τα ορθογραφικά λάθη και «να σώσουν τα ματάκια τους». Φυσικά και αυτό δεν μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο.

Αίτια ανορθογραφίας
Πριν σχολιάσουμε κάποιον που γράφει ανορθόγραφα, ας σκεφτούμε τις αιτίες πέραν της προφανής που κάποιος κάνει ορθογραφικά λάθη. Το άτομο αυτό είτε μπορεί να είναι μίας κάποιας ηλικίας και λόγω συνθηκών να μην πήγε σχολείο, είτε μπορεί να έχει δυσλεξία. Εν ολίγοις η ανορθογραφία ενός ανθρώπου είναι αρκετά πιθανό να υφίσταται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, παραγόντων όμως που ο ίδιος δεν φέρνει την ευθύνη.

Ίδιο αποτέλεσμα
Λέει ένας «έξυπνος» σε έναν ανορθόγραφο να γράψει ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, γιατί προφανώς δεν του αρέσει το οπτικό αποτέλεσμα που βλέπει. Αγνοεί, ωστόσο ότι και με τα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες επιτυγχάνεται το ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα για τον απλούστατο λόγο στο γεγονός ότι και εμείς θα δυσκολευτούμε να διαβάσουμε ένα κείμενο αγγλικό με ελληνικούς όμως χαρακτήρες («χάου αρ γιου τουντέι» για παράδειγμα).

Κακοποίηση της γλώσσας
Αυτός που προτείνει σε έναν ανορθόγραφο να γράψει greeklish, αγνοεί ότι με την πρότασή του συμβάλει στην κακοποίηση της γλώσσας. Κακά τα ψέματα τα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες είναι κακοποίηση της γλώσσας για τους λόγους που ξέρουμε. Προσωπικά, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτός που κόπτεται για την γλώσσα είναι αυτός που συμβάλει στην καταστροφή της κάνοντας τέτοιες προτάσεις.

Γράψτε με ορθογραφικό έλεγχο
Τι μπορεί να γίνει όμως για να βελτιωθεί ένας ανορθόγραφος στην γραφή του; Σήμερα η τεχνολογία έχει κάνει άλματα προόδου και έχουμε την δυνατότητα να γράφουμε με ορθογραφικό έλεγχο, αποφεύγοντας τα ορθογραφικά λάθη. Προτιμήστε τον browser Google Chrome, ο οποίος έχει ορθογραφικό έλεγχο ή εγκαταστήστε ένα πρόσθετο ορθογραφικού ελέγχου στον φυλλομετρητή που μετέρχεστε.

Βελτιώστε την γραφή σας
Ο ορθογραφικός έλεγχος είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να βελτιώσετε την ορθογραφία σας, προσπαθήστε όμως να μάθετε κάποιους βασικούς κανονισμούς της γλώσσας μας και να φροντίζετε να γράφετε πάντα ελληνικά, έστω και ανορθόγραφα, γιατί μόνο έτσι θα βελτιωθείτε. Μην ακούτε όσους σας λένε να γράψετε greeklish και μην τους αφήνετε να σας κουνούν το δάχτυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου