Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Η ΕΕ σκοτώνει το διαδίκτυο (1ο μέρος)

Φίλες και φίλοι αναγνώστες του blog, ο τίτλος της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Σύντομα και όταν λέω σύντομα μπορεί και στο τέλος αυτού του μήνα, θα ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος κανονισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα, κατά κόσμον Copyrights. Υπάρχει όμως μέσα σε αυτόν τον κανονισμό το περιβόητο άρθρο 13, το οποίο ίσως αλλάξει το ίντερνετ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Τι λέει το άρθρο 13;
Το άρθρο 13 χοντρικά αναφέρει πως όταν κάποιος μετέρχεται υλικό, στο οποίο δεν διαθέτει τα Πνευματικά Δικαιώματα, η ευθύνη δεν θα βαραίνει τον ίδιο τον χρήστη, όπως ισχύει σήμερα, αλλά την πλατφόρμα, στην οποία αναρτά, δηλαδή η νομική ευθύνη από τον χρήστη/δημιουργό, πηγαίνει στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube, ανάλογα σε ποια διαδικτυακή πλατφόρμα ο χρήστης κάνει την παράβαση.

Δικαίωμα μήνυσης στις πλατφόρμες
Μέχρι σήμερα αν ένας κάτοχος Copyrights ήθελε να υπερασπιστεί το υλικό του, δεν μπορούσε να κάνει μήνυση στο YouTube για παράδειγμα (ή σε άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα, ανάλογα πού αναρτά ο χρήστης), παρά μόνον απευθείας στον χρήστη, που χρησιμοποίησε Πνευματικά Δικαιώματα του κατόχου. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης ανεβάσει στο YouTube ένα τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου, η δισκογραφική της εταιρία, δεν μπορεί να κάνει μήνυση στο YouTube, αλλά στον ίδιο τον χρήστη, όμως ένας απλός χρήστης δεν έχει τόσα λεφτά για να αποζημιώσει την δισκογραφική, οπότε δεν κάνει τίποτα συνήθως. Με το άρθρο 13 στο παράδειγμά μας, η δισκογραφική εταιρία της Έλενας Παπαρίζου έχει δικαίωμα να κάνει μήνυση στην ίδια την πλατφόρμα και να αποζημιωθεί, γιατί εκείνη έχει τα χρήματα σε σύγκριση με τον χρήστη.

Οι συνέπειες με τον νέο κανονισμό
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες βέβαια, δεν θέλουν να ζημιωθούν οικονομικά από τις μηνύσεις των δισκογραφικών, των εταιριών παραγωγής ταινιών και εκδοτών, οπότε θα λάβουν μέτρα. Με βάση αυτά τα μέτρα, υπάρχουν τρία σενάρια.

Σενάριο πρώτο
Οι πλατφόρμες, δηλαδή το Facebook, το Instagram, το YouTube και άλλες, για να μην είναι στα δικαστήρια κάθε τρεις και λίγο και για να μην πάνε τα μισά τους έσοδα στις δικαστικές αίθουσες, θα απαγορεύσουν σε όλους τους μικρομεσαίους δημιουργούς να ανεβάζουν περιεχόμενο και το δικαίωμα στο ανεβάζειν θα το έχουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες, οι μεγάλοι εκδότες, οι μεγάλες δισκογραφικές! Δηλαδή ο μέσος χρήστης δεν θα μπορέσει ξανά να υψώσει την δική του φωνή στον κόσμο του Ίντερνετ και το μέσο αυτό θα γίνει ελεγχόμενο από τους μεγάλους. Καταλάβατε τώρα, αγαπητοί αναγνώστες γιατί δεν είναι υπερβολικός ο τίτλος της ανάρτησης;

Σενάριο δεύτερο
Το λιγότερο χειρότερο σενάριο, το οποίο θέλω να πιστεύω πως είναι πιο πιθανό, αν τελικά εφαρμοστεί ο κανονισμός, είναι στο να επιτραπεί σε όλους τους χρήστες να ανεβάζουν περιεχόμενο μεν, όμως με πολύ αυστηρό έλεγχο και όχι όλη την ώρα δε. Σήμερα, για παράδειγμα στο YouTube, αν θέλω να ανεβάσω εκατό βίντεο σε μια μέρα, μπορώ να το κάνω, όμως με τον νέο κανονισμό αυτό δεν θα μπορεί να γίνει. Το πιθανότερο είναι τα βίντεο να ελέγχονται για παραβιάσεις Copyrights, οπότε πρέπει να περιοριστούν τα δεδομένα του upload και ο κάθε χρήστης με τον νέο κανονισμό μπορεί να ανεβάζει ένα βίντεο, όμως μόνο μια φορά στις δύο εβδομάδες. Αυτό είναι κάτι που επίσης μας περιορίζει κατά πολύ.

Σενάριο τρίτο
Με το τρίτο σενάριο τα πράγματα και πάλι δεν είναι πολύ καλά για εμάς τους χρήστες. Θα μπορούμε να ανεβάζουμε περιεχόμενο, όπως και πριν, όμως οι πλατφόρμες θα εγκαταστήσουν ισχυρά φίλτρα, τα οποία θα αποκλείουν τουλάχιστον το μισό περιεχόμενο! Αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε προληπτική λογοκρισία και αυτό θα είναι νίκη για τις μεγάλες εταιρίες, γιατί οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν καμία όρεξη να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Η ορθή χρήση
Στα Πνευματικά Δικαιώματα υπάρχει η λεγόμενη ορθή χρήση. Αυτό σημαίνει πως για λόγους καινοτομίας, παρωδίας, σάτιρας και κριτικής, μπορεί κάθε χρήστης να χρησιμοποιήσει υλικό για το οποίο δεν κατέχει τα Πνευματικά Δικαιώματα, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρήστης/δημιουργός δεν θα αμείβεται για το έργο του. Με το άρθρο 13 όμως, δίνεται η δυνατότητα για μηνύσεις στις πλατφόρμες έτσι και αλλιώς και στο δικαστήριο πλέον η πλατφόρμα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει ορθή χρήση. Αυτό δεν έχει καμία διαδικτυακή πλατφόρμα όρεξη να το κάνει, οπότε και το περιεχόμενο με ορθή χρήση των Copyrights θα αποκλείεται μέχρι ο χρήστης να αποδείξει ότι κάνει νόμιμη χρήση των Copyrights.

Τι ισχύει για τους θεατές;
Αν ο νέος κανονισμός ψηφιστεί και εφαρμοστεί ένα από τα τρία σενάρια, τότε όσοι χρήστες ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορούμε να παρακολουθούμε υλικό, το οποίο περιέχει περιεχόμενο τρίτων, πέραν του ίδιου του δημιουργού και ίσως αυτό επηρεάσει και το περιεχόμενο, που έχει ανεβεί μέχρι τώρα. Βέβαια αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε με χρήση VPN, όμως το πρόβλημα, που θα δημιουργήσει το άρθρο 13, είναι αρκετά βαθύ και ίσως καταστρέψει το διαδίκτυο!

Αυτά από εμένα φίλες και φίλοι και σας ευχαριστώ, που διαβάσατε αυτό το κείμενο μέχρι το τέλος. Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος σχετικά με αυτό το θέμα, το οποίο θα εξηγεί πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή του άρθρου 13. Μείνετε συντονισμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου