Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Οι πραγματικοί φίλοι

Το παρόν δοκίμιο αναφέρεται στο θέμα των πραγματικών φίλων και στο πώς θα καταλάβουμε ότι κάποιος είναι στ’ αλήθεια φίλος μας και δε μας προσεγγίζει με ιδιοτελή κίνητρα.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι έχουμε δίπλα μας κάποιον που είναι πραγματικός φίλος κι όχι υποκριτής. Πώς όμως θα το καταλάβουμε αυτό; Παρακάτω δίνονται μερικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου ανθρώπου.

Πρώτα απ’ όλα ο αληθινός φίλος είναι αυτός που ενδιαφέρεται για σένα και σ’ αγαπάει σαν να ‘ναι μέλος της οικογένειάς σου. Αυτός που είτε δείχνει ενδιαφέρον από μόνος του είτε ανταποκρίνεται στο δικό σου αντίστοιχα, πράγμα που δύσκολα επιτυγχάνεται σήμερα. 

Ακόμα είναι πάντα διαθέσιμος για σένα, δε σου λέει δικαιολογίες, για να μη συναντηθείτε και είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεσαι. Επίσης έχει τους ίδιους τρόπους κι αρχές με σένα κι έτσι δεν ανησυχείς ότι έχεις πέσει σε κακό άνθρωπο. 

Κύριο χαρακτηριστικό ενός αληθινού φίλου είναι η ανιδιοτέλεια. Αυτός που σε σκέφτεται και σ’ αγαπάει πραγματικά δε θα σε προσεγγίσει ποτέ με σκοπό να έχει όφελος από σένα και δε θα σ’ εγκαταλείψει ποτέ σε περίπτωση που δε γίνει το δικό του. 

Να συμπληρωθεί και τ’ ότι θα μοιράζεται μαζί σου κάθε του στιγμή και τα προσωπικά του δεδομένα, δε θα σου κρύψει ποτέ τίποτα και δε θ’ αρνηθεί να σε βοηθήσει σε καμία περίπτωση, τουναντίον θα συνεργάζεται μαζί σου στην προσπάθειά σου ν’ αντιμετωπίσεις τα δύσκολα που βιώνεις και περισσότερο απ’ όλα θα σε στηρίζει με το καθημερινό και συνεχές ενδιαφέρον του. Θα σου συγχωρεί ακόμα και τα λάθη σου και δε θα σε παραγκωνίσει εξαιτίας αυτών.

Προϋποθέσεις για μια σωστή φιλία

Μπορεί η εύρεση του κατάλληλου ανθρώπου να είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως πρέπει να τηρούνται και κάποιες προϋποθέσεις για να σταθεί γερά μία φιλία.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να υπάρχει, όπως τονίστηκε και προηγουμένως, αμοιβαίο ενδιαφέρον. Δεν ανταποκρίνεται ο άλλος, μην απογοητεύεσαι, θα βρεθεί ο επόμενος που πιθανώς να βγει καλύτερος και να θυμάσαι πάντα τη φράση: «Δεν πειράζει, στον/στην επόμενο/η». Δε χρειάζονται εχθροπραξίες και διάλυση των σχέσεων, γιατί αυτός που έδιωξες μπορεί μεθαύριο να τον χρειαστείς κάπου ή και τ’ αντίστροφο.

Επιπλέον θα πρέπει να κυριαρχεί η ευγένεια μεταξύ σας, βασική προϋπόθεση για να κρατηθεί μια σχέση, όπως επίσης είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση. Ακόμα καλό θα είναι να μη γίνεσαι πιεστικός/ή στις σχέσεις σου με τους άλλους και άμα δεν κρατήσει η σχέση, δεν κράτησε, μέσα στη ζωή είναι κι αυτό.

Επίλογος

Κλείνοντας αξίζει και πάλι να επισημανθεί ότι η φιλία είναι μια ανεκτίμητη αξία στη ζωή μας και θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να την κρατήσουμε σε καλά επίπεδα.

Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου