Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Τα μαγικά διδάγματα του Encanto

Η νέα ταινία που κυκλοφόρησε η Disney με το όνομα αυτής Encanto φυσικά αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους και εννοείται έχει πολλά ηθικά και μαγικά διδάγματα να μας προσφέρει. Σε αυτό το άρθρο των Σκέψεων θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα ηθικά για την ζωή διδάγματα του Encanto. Διαβάστε αυτό το άρθρο μέχρι το τέλος, γιατί ίσως κάτι να σας ξέφυγε καθώς βλέπατε τη νέα ταινία της Disney.

Όλοι ξεχωριστοί

Στον μαγικό κόσμο, στο Encanto, υπάρχει μια οικογένεια στην οποία κάθε μέλος της έχει ένα χάρισμα με σκοπό να χρησιμοποιείται για την ευημερία της οικογένειας, όλα τα μέλη έχουν ένα χάρισμα, εκτός από την Μιραμπέλ, η οποία και πρωταγωνιστεί. Ενδεικτικά η Χουλιέτα που είναι η μαμά της Μιραμπέλ θεραπεύει με μαγειρική, η Λουίσα που είναι αδερφή της Μιραμπέλ σηκώνει πολύ μεγάλα βάρη, η Ισαμπέλα, επίσης αδερφή της Μιραμπέλ σκορπάει πολλά άνθη και γενικότερα την τελειότητα στο πέρασμά της, η Πέπα που είναι θεία της Μιραμπέλ ελέγχει τον καιρό...

Η ταινία δεν έχει την Μιραμπέλ με κάποιο χάρισμα, γιατί θέλει να μας υπενθυμίσει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, διαφορετικοί και κυρίως ο καθένας ξεχωριστός ανεξάρτητα από τις δυνατότητες που διαθέτει ο καθένας, είτε αυτές είναι πολλές, είτε είναι λίγες. Η Μιραμπέλ παρόλο που δεν έχει κάποιο χάρισμα αποτελεί ισοδύναμο μέλος της οικογένειας και είναι εκείνη που την κρατά ενωμένη στο τέλος, τι πιο σημαντικό από αυτό;

Να είσαι εκεί...

Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε τον Αντώνιο που είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας και ξάδερφος της Μιραμπέλ να έχει πολύ άγχος για την δική του τελετή χαρίσματος. Η Μιραμπέλ είναι εκεί, για να του δώσει κουράγιο και το κυριότερο του κρατάει το χέρι και τον συνοδεύει όταν πηγαίνει να αποκτήσει το δικό του χάρισμα, το οποίο τελικά είναι να μιλάει με τα ζώα. Όταν ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος μας χρειάζεται, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, για να το(ν) στηρίξουμε, όπως έκανε η Μιραμπέλ και το κυριότερο να πιστεύουμε στους ανθρώπους μας ότι είναι ικανοί για το καλύτερο δυνατό.

Αποδέξου τον Μπρούνο

Ο Μπρούνο, θείος της Μιραμπέλ, μπορεί να προβλέπει το μέλλον, ένα χάρισμα που δεν ήταν πάντα ευχάριστο για την οικογένεια. Επειδή δεν ήθελε κανένας από την οικογένεια να ακούει δυσάρεστα πράγματα, κατηγορούσαν άδικα τον Μπρούνο, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε από την οικογένεια και από τότε κανένας δε μιλούσε για εκείνον. 

Εδώ η ταινία μας διδάσκει πως οφείλουμε να αποδεχόμαστε όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξαρτήτως των ελαττωμάτων τους και ανεξαρτήτως του χαρακτήρα που έχουν, να μην στεναχωρούμε τους άλλους και να μην τους κάνουμε να αισθάνονται ένοχοι. Επιπροσθέτως, ακόμα και αφού έφυγε ο Μπρούνο, εξακολουθούσε η οικογένεια να κινδυνεύει να σπάσει, οπότε το να κρύβουμε τα προβλήματα και να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση.

Αυτομεμψία, μια μορφή αγάπης

Αυτομεμψία σημαίνει να κατηγορούμε τον εαυτό μας, ακόμα και αν φαινομενικά δεν φταίμε. Στην οικογένεια κατηγορούσαν τον Μπρούνο για όλα τα δυσάρεστα, επειδή τα προέβλεπε και εκείνος θεωρούσε ότι το χάρισμα που έχει δεν βοηθάει την οικογένεια, οπότε και απομακρύνθηκε από αυτή, ενώ αν έλεγε πως δεν φταίει εκείνος, θα ήταν κάτι λογικό. Αυτό που έκανε είναι μια συγκινητική μορφή αγάπης στην οικογένειά του, κάτι που στη ζωή συναντάμε αρκετά σπάνια. Η ταινία μας προτρέπει να έχουμε αυτομεμψία, γιατί έτσι θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αν ακόμα δεν φταίμε, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να αναγνωριστεί αυτό, όπως έγινε και με τον Μπρούνο στο τέλος, όπου η οικογένεια τελικά τον αγκάλιασε.

Κανένας μόνος, όλοι ενωμένοι

Η ενότητα και η ευημερία της οικογένειας άρχισε να κινδυνεύει όταν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της ξεκίνησαν να φθείρονται και κόντεψε η ενότητα αυτή να καταστραφεί οριστικά μέχρι την στιγμή που τα μέλη ενώθηκαν όλα μαζί, για να σώσουν την οικογένεια και το σπίτι της. Η ευημερία και η ευτυχία δεν είναι δεδομένες και πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά, για να έχουμε ευημερία εμείς και η δική μας οικογένεια και να την εκτιμάμε όταν αυτή υπάρχει, αλλά ακόμα και όταν χαθεί η ευημερία μόνο όταν όλη οικογένεια είναι ενωμένη μπορεί να κατακτήσει την ευμάρεια και την ευτυχία. Όταν οι άνθρωποι κοιτάμε το συλλογικό συμφέρον, επιτυγχάνεται και το ατομικό μας συμφέρον.

Επίλογος

Αυτά λοιπόν είναι τα μαγικά διδάγματα που αποκτήσαμε από την ταινία Encanto της αγαπημένης Disney. Όταν βλέπουμε μια ταινία, καλό είναι να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί και να παρατηρούμε αν έχει να μας δώσει κάτι που θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και η Disney με τις ταινίες της το πετυχαίνει αυτό μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου