Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πέντε λόγοι για να είσαι ψυχαναγκαστικός

Όλοι μας έχουμε ακούσει για την ψυχαναγκαστική διαταραχή, ωστόσο πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι ψυχίατροι, θεωρούν πως είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό για έναν άνθρωπο. Παρακάτω σας δίνω πέντε λόγους, για να είσαι και εσύ ψυχαναγκαστικός, αγαπημένε μου αναγνώστη.

Συμμετρία: Ο ψυχαναγκαστικός επιδιώκει την συμμετρία μεταξύ των πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να υπάρχει μια αρμονία στα πράγματα που τον περιβάλλουν. Για παράδειγμα, αν δει μια κρεμάστρα που δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις υπόλοιπες, θα την γυρίσει στην σωστή κατεύθυνση, για να υπάρξει η πολυπόθητη συμμετρία και έτσι τακτοποιείται και ο χώρος.

Τακτοποίηση: Αναφέραμε την κρεμάστρα στο προηγούμενο παράδειγμα που πρέπει να την βάλει ο ψυχαναγκαστικός στο σωστό σημείο. Αυτή είναι η επιθυμία του ψυχαναγκαστικού ανθρώπου να τακτοποιεί τον χώρο του, σύμφωνα με την συμμετρία που αναφέραμε πριν. Δηλαδή οι κρεμάστρες να είναι όλες στην ίδια κατεύθυνση, όλα τα ρούχα σιδερωμένα και διπλωμένα και τοποθετημένα στο κατάλληλο σημείο, όλα τα ντουλάπια κλειστά και άλλα.

Καθαριότητα: Όσοι άνθρωποι είναι ψυχαναγκαστικοί θέλουν το περιβάλλον, στο οποίο βρίσκονται καθαρό. Αυτό είναι ωφέλιμο και για το ίδιο το άτομο, αλλά και για τους άλλους που θα επισκεφτούν το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του. Επίσης ο ψυχαναγκαστικός άνθρωπος φροντίζει ιδιαίτερα την προσωπική του υγιεινή.

Κατανομή: Οι ψυχαναγκαστικοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κατανομή των πραγμάτων. Συγκεκριμένα, πολλές φορές στα σούπερ μάρκετς ή στα περίπτερα βλέπουμε μια σοκολάτα ή ένα πακέτο τσιγάρα για παράδειγμα να είναι σε ξεχωριστή θέση από τα υπόλοιπα προϊόντα. Ο ψυχαναγκαστικός το προσέχει και βάζει την σοκολάτα ή το πακέτο τσιγάρα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν, στη σωστή θέση και έτσι είναι εύκολο για τον καθένα να βρει αυτό που ψάχνει.

Υποχρεώσεις: Ένας ψυχαναγκαστικός άνθρωπος, θέλει να βλέπει τα πάντα ολοκληρωμένα, μεταξύ των οποίων και τις υποχρεώσεις του. Δεν θα ησυχάσει αν δεν τελειώσει την αυριανή εργασία, την επόμενη άσκηση, την συγγραφή του άρθρου και άλλα. Η επιθυμία της ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων είναι από μόνη της κάτι θετικό.

Είδατε φίλοι αναγνώστες; Το να είναι κάποιος ψυχαναγκαστικός δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την καθημερινότητά σου. Το άρθρο είναι αφιερωμένο για εσάς από εμένα, τον ψυχαναγκαστικό συντάκτη του ιστολογίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου