Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Δέκα συμβουλές για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο

Όπως γνωρίζετε, κάθε 5η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου και με αφορμή αυτή την ημέρα, γράφω αυτό το άρθρο, το οποίο περιέχει δέκα συμβουλές για μια ασφαλή, δημιουργική και διασκεδαστική περιήγηση στο διαδίκτυο.

Χρήση του ίντερνετ από τα 13 έτη: Μια καλή ηλικία, για να ξεκινήσει κάποιος να χρησιμοποιεί το ίντερνετ είναι η ηλικία των 13 ετών, δεδομένου πως αυτό συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα με επίβλεψη για τα πρώτα δύο χρόνια χρήσης τουλάχιστον. Ένα μικρό παιδί γοητεύεται από τον ψηφιακό κόσμο, με αποτέλεσμα να αγνοεί τους κινδύνους του.

Δεν βρίζουμε, δεν απειλούμε: Στο διαδίκτυο υπάρχει η ψευδαίσθηση της ανωνυμίας, όμως δεν πρέπει να βρίζουμε ή να απειλούμε κανέναν, γιατί πληγώνουμε και εκείνον που είναι στην άλλη άκρη της γραμμής και χαλάμε την δική μας διάθεση. Εκτός αυτού η βρισιά και η απειλή, είναι αξιόποινες πράξεις και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με τον νόμο.

Αποφεύγουμε τους αγνώστους όταν είμαστε μικροί: Όταν ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε μικρή ηλικία, καλό είναι να μιλάμε, μόνο με όσους γνωρίζουμε προσωπικά, δηλαδή με άτομα της οικογένειάς μας και με φίλους μας, γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των αγνώστων και τα παιδιά δεν μπορούν να διακρίνουν τις ύποπτες συνομιλίες.

Αν μιλάμε με αγνώστους, δεν τους δίνουμε προσωπικά στοιχεία: Ποτέ, ποτέ, ποτέ όταν μιλάμε με αγνώστους δεν τους δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως την ηλικία μας, τις φωτογραφίες μας, την διεύθυνση κατοικίας μας και το επώνυμό μας.

Δεν δίνουμε φωτογραφίες μας: Αν κάποιος χρήστης του διαδικτύου (συνήθως άγνωστος προς εμάς) ζητήσει φωτογραφίες μας (ειδικά αν είναι γυμνές ή ευαίσθητου περιεχομένου), δεν τις δίνουμε για κανέναν λόγο, γιατί μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, για να μας εκβιάσει στο μέλλον. Διακόπτουμε την συνομιλία και κάθε επαφή μαζί του άμεσα.

Δεν ανεβάζουμε τα παιδιά μας στο ίντερνετ: Για κανέναν λόγο δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στον κυβερνοχώρο, γιατί υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς (κυρίως οι παιδόφιλοι) και επίσης δεν είναι σωστό να εκθέτουμε άτομα στο διαδίκτυο, δίχως την θέλησή τους.

Αν αισθανόμαστε κίνδυνο, ειδοποιούμε την ΔΗΕ: Αν κάποιος μας απειλήσει ή προσβάλει ή και γενικά αν αισθανθούμε κίνδυνο, ειδοποιούμε άμεσα την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) και την ενημερώνουμε σχετικά. Μπορούμε να καλέσουμε την ΔΗΕ στο 11188.

Αγοράζουμε από έμπιστα καταστήματα: Όταν κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές στον κυβερνοχώρο, καλό θα είναι να τις πραγματοποιούμε από έμπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα, από τα οποία ψωνίζει πολύς κόσμος καθημερινά. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε eshops, για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι για την προέλευσή τους.

Κρατάμε μικρό καλάθι: Όταν λαμβάνουμε μήνυμα από κάποιον πλούσιο πρίγκηπα, άραβα, κάποιον διάσημο κλπ, ο οποίος μας υπόσχεται ότι θα μας κάνει πλούσιους, αν του δώσουμε ένα χρηματικό ποσό, εννοείται ότι πρέπει κρατήσουμε μικρό καλάθι και να αγνοήσουμε το μήνυμα, το οποίο λάβαμε. Πρόκειται εκατό τοις εκατό για απάτη.

Χρησιμοποιούμε γονικό έλεγχο: Όταν τα παιδιά μας μετέρχονται τον κυβερνοχώρο, για την ασφάλειά τους, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον γονικό έλεγχο. Ο γονικός έλεγχος, είναι μια λειτουργία, την οποία την βρίσκουμε σε λειτουργικά συστήματα (και στα Windows), αλλά και σε πληρωμένα προγράμματα προστασίας από ιούς και μέσω του γονικού ελέγχου, έχουμε την δυνατότητα να ορίσουμε σε ποιες σελίδες μπορούν να μπαίνουν τα παιδιά μας. Έτσι μπορούμε να αποκλείσουμε περιεχόμενο του διαδικτύου, το οποίο μπορεί να τα βλάψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου