Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Απόφυγε την Apple για δέκα λόγους

Όλοι γνωρίζουμε την Apple και πολλοί από εσάς ίσως έχετε κάποιο προϊόν αυτής, όμως θεωρώ ότι μας κοροϊδεύει στα μούτρα μας. Σε αυτή την ανάρτηση λοιπόν θα σας γράψω δέκα λόγους για να αποφύγετε την συγκεκριμένη εταιρία για τις αγορές σας.

Είναι υπερβολικά ακριβή: Στην τεχνολογία το ότι δίνεις παίρνεις ισχύει σε μεγάλο βαθμό, όμως όταν μιλάμε για την Apple αυτό δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων. Το γνωρίζουν και οι πέτρες ότι η Apple κοστολογεί τα προϊόντα αρκετά πιο πάνω από όσο πρέπει. Το κυριότερο παράδειγμα είναι τα κινητά, τα οποία ενώ κάνουν αντικειμενικά 700 ευρώ τα χρεώνει 900 στην καλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα της.

Σχέση απόδοσης-τιμής: Κάποιος θα έλεγε ότι παίρνουμε τα χρήματά μας πίσω σε ποιότητα και σε απόδοση, όμως όταν μιλάμε για την Apple, διαπιστώνουμε ένα αδικαιολόγητο καπέλο σε αυτά που δημιουργεί. Θα κάνω μια σύγκριση με το Mac Book Air 2018 με το αντίστοιχο μοντέλο της Xiaomi: Και τα δύο μοντέλα έχουν σχεδόν ίδια ποιότητα οθόνης, ίδια χωρητικότητα στην μνήμη ram, ίδιο επεξεργαστή, ενώ ο υπολογιστής της Xiaomi έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης 256 gb ssd, ενώ ο αντίστοιχος υπολογιστής της Apple έχει μόλις 128 gb ssd. Ο υπολογιστής της Xiaomi κοστίζει 1000 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος της Apple 1450 ευρώ. Δηλαδή έχουμε 450 ευρώ καπέλο σε ένα laptop, που προσφέρει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες! Δείτε το Xiaomi Laptop και το Apple Mac Book Air και κρίνετε μόνοι σας.

Δεν φροντίζει τον πελάτη: Όταν αγοράζεις ένα προϊόν από μια εταιρία, θες λίγο να σε φροντίσει και να μην λέει να αγοράσεις και κάτι ακόμα. Κυρίως στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων, η Apple βάζει τα αυτοκόλλητά της, τις οδηγίες χρήσης και έναν συμβατικό φορτιστή. Δίνεις 900 ευρώ για ένα τηλέφωνο και η Apple δεν σου προσφέρει ούτε γρήγορο φορτιστή, τον οποίον πρέπει να αγοράσεις εσύ, ούτε ακουστικά, ούτε κάποια θήκη, όπως γίνεται σε άλλες εταιρίες. Στα 900 ευρώ, που δίνω, προσωπικά θα ήθελα και κάτι παραπάνω και όχι μόνο την συσκευή.

Καμία καινοτομία: Πλέον δεν αγοράζεις καμία καινοτομία από την Apple, δηλαδή έχει αρκετά χρόνια να φτιάξει ένα χαρακτηριστικό, με το οποίο θα δικαιολογούνται τα πολλά χρήματα, που δαπάνησες. Τεχνική νοημοσύνη; Υπάρχει και σε άλλα κινητά. Τέλεια κάμερα; Υπάρχει και σε άλλα κινητά. Αναγνώριση προσώπου; Υπάρχει και σε άλλα κινητά. Πλέον, τα κινητά αυτής της εταιρίας δεν ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό και δεδομένου ότι κοστίζουν πολύ πιο ακριβά από τον ανταγωνισμό, πρέπει να την αποφύγεις, φίλε αναγνώστη.

Ακριβά ανταλλακτικά: Ας υποθέσουμε ότι περπατάς αμέριμνος στον δρόμο με το νέο σου iphone και σκοντάφτεις και σπάει η οθόνη του κινητού. Θες να την αντικαταστήσεις; Κανένα πρόβλημα! Σκάσε 500 ευρώ για αντικατάσταση της οθόνης και θα είσαι μια χαρά. Η Apple έχει τα πιο ακριβά ανταλλακτικά και έτσι και σπάσει το κινητό σου, την έχεις βαμμένη γιατί λόγω χρημάτων πιθανότατα δεν θα μπορείς να την επισκευάσεις.

Μείωση απόδοσης: Η εταιρία σε παλαιότερες γενιές iphone μείωνε την ισχύ των συσκευών με σκοπό ο χρήστης να αγοράσει νέα συσκευή. Βέβαια η Apple πιάστηκε στα πράσα και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι όντως μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iphone, αλλά με σκοπό τα κινητά αυτά να μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Τι εμποδίζει λοιπόν την Apple να ξανακάνει κάτι παρόμοιο;

Συνδεσιμότητα: Εδώ θα μιλήσουμε μόνο για τα Mac Book. Από το 2015 νομίζω και μετά καταργήθηκαν οι θύρες usb 1/2/3 και αντικαταστάθηκαν από θύρες type c και thunderbolt. Το θέμα είναι πως μόνο πολύ ακριβές συσκευές συνδέονται σε τέτοιες θύρες, ενώ τα περισσότερα περιφερειακά συνδέονται με θύρα usb 1/2/3, οπότε αν αγοράσουμε έναν υπολογιστή από την Apple, δεν θα μπορούμε να συνδέσουμε τις συσκευές μας, τουλάχιστον τις περισσότερες και θα πρέπει να σκάσουμε και άλλα λεφτά, για να αγοράσουμε αντάπτορες.

Εφαρμογές: Στα Windows υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα/εφαρμογές, τα οποία είναι δωρεάν και έτοιμα για χρήση. Αυτό δεν ισχύει για τις συσκευές, που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Apple. Συγκεκριμένα, η λογική λέει ότι εφόσον δώσαμε ένα σωρό λεφτά για την αγορά ενός Mac Book, δεν μας εμποδίζει να δώσουμε και είκοσι ευρώ παραπάνω, για τις εφαρμογές μας. Άλλα χρήματα για πέταμα με άλλα λόγια.

Χρήματα μόνο για τον σχεδιασμό: Αυτό το καπέλο, που βλέπουμε στις τιμές των Apple προϊόντων προέρχεται από το ομολογουμένως εξαιρετικό σχεδιασμό (design), ούτε από κάποια καινοτομία, ούτε από κάποια εξωπραγματική απόδοση. Το να δώσεις πολλά χρήματα μόνο και μόνο για τον σχεδιασμό ενός προϊόντος, ειλικρινά το βρίσκω εξαιρετικά ηλίθιο.

Ο πραγματικός λόγος αγοράς ενός Apple προϊόντος: Ας μην κρυβόμαστε. Ο μόνος πραγματικός λόγος, που κάποιος θα τρέξει να αγοράσει ένα Apple προϊόν, θα είναι μόνο για μόστρα και για να δείξει ότι έχει ανεβεί κοινωνικά. Σε αυτό πατάει η συγκεκριμένη εταιρία συνεχίζοντας να κερδοφορεί μέχρι και σήμερα. Αν θες να αγοράσεις κάτι τόσο ακριβό μόνο και μόνο για να δειχτείς, σε συμβουλεύω να το σκεφτείς ξανά, γιατί πολύ πιθανόν να προχωρήσεις σε μια αγορά, που δεν είναι για εσένα και ίσως την μετανιώσεις σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου