Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Η αξιοπρέπεια στον χώρο της εργασίας

Δίχως αμφιβολία, η εργασία είναι μία σημαντική ενασχόληση η οποία συμβάλλει στην επιβίωση και την συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. Ο άνθρωπος που εργάζεται αισθάνεται χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και είναι σημαντική ενασχόληση.

Σε περιόδους έντονης ανεργίας, άγχους και οικονομικής ύφεσης, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουμε την απόφαση να κάνουμε σημαντικές εκπτώσεις στη ζωή και τις επιλογές μας. Η ανάγκη της επιβίωσης αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να αποδεχτούν προτάσεις εργασίας οι οποίες όμως δεν αναγνωρίζουν και δε σέβονται τα δικαιώματά τους.

Ουκ ολίγοι εργαζόμενοι συναντούν σοβαρά εργασιακά προβλήματα όπως χαμηλοί μισθοί, παρενόχληση στο χώρο εργασίας, τοξικοί συνεργάτες ή αφεντικό. Όλοι και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυτά τα τόσο σοβαρά προβλήματα, φοβούμενοι μήπως χάσουν την εργασία τους και αντιλαμβανόμενοι πως η εύρεση μίας εργασίας είναι στην εποχή μας ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτό που θα ήθελα να περάσω με το άρθρο μου, είναι η αναγκαιότητα ο εργαζόμενος να μη δέχεται τις υποτιμητικές συνθήκες εργασίας, ακόμα και αν έχει ανάγκη τη δουλειά. Μην καταδέχεσαι να γίνεσαι θύμα και να αποδέχεσαι μισθό που ισοδυναμεί με ψίχουλα, μη δέχεσαι κανέναν να σε εκμεταλλεύεται αισθανόμενος πως έχει εξουσία και μπορεί να ποδοπατά ανθρώπους. Η εργασία πρέπει να καταξιώνει τον άνθρωπο, όχι να τον βυθίζει στην ατέρμονη τοξικότητα και τις ευτελείς συνθήκες διαβίωσης.

Μην ανέχεσαι τις άσχημες συνθήκες εργασίας, όσο και αν έχεις ανάγκη μία εργασία. Αν είσαι υποψήφιος εργαζόμενος, φρόντισε να μάθεις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου,  όπως έχουν κατοχυρωθεί από το νόμο. Μη δέχεσαι να σε υποτιμούν και να σου αρνούνται τα βασικά σου δικαιώματα, αυτά που πρέπει να απολαμβάνεις ως εργαζόμενος.

Η εργασία είναι ένα αγαθό και πρέπει να συμβάλλει στην ανάδειξη και την ωφέλεια της προσωπικότητας του ατόμου, όχι να την υποτιμά και να την προσβάλλει.

Δημιουργός άρθρου: Μαρία Σκαμπαρδώνη, Δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου