Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η προέλευση του Τιμίου Σταυρού

Λόγω των ημερών σκέφτηκα να σας γράψω αυτό το άρθρο σχετικά με την προέλευση του Τιμίου Σταυρού, εκεί όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. Το ξύλο, με το οποίο δημιουργήθηκε ο Τίμιος Σταυρός, είναι θαυματουργό και το συναντάμε για πρώτη φορά στην Παλαιά Διαθήκη και από τότε παρουσίαζε θαυματουργικές ιδιότητες.

Η Αγία Τριάδα, δηλαδή ο Θεός μας με τις τρεις υποστάσεις Του (Πατήρ, Ιός, Πνεύμα) επισκέφθηκε με την μορφή τριών Αγγέλων τον Αβραάμ και την Σάρρα στο σπίτι τους. Κάθε ένας από αυτούς τους Αγγέλους κρατούσε από μία ξύλινη ράβδο και φεύγοντας τάχα ξέχασαν τις ράβδους τους στο σπίτι του Αβραάμ. Η γυναίκα του Αβραάμ, η Σάρρα μεταχειρίστηκε αυτές τις ξύλινες ράβδους χρησιμοποιώντας αυτές ως καύσιμη ύλη για το τζάκι, όμως δεν καίγονταν, αλλά έβγαζαν μια ξεχωριστή ευωδιά. Έτσι ο Αβραάμ τις έβγαλε από το τζάκι και φύλαξε τις ράβδους, τις οποίες θεώρησε ένα δώρο από τον Θεό.

Στο μεταξύ τα Σόδομα και τα Γόμορρα, όπου εκεί ζούσε ο Λωτ, ο ανιψιός του Αβραάμ, καταστράφηκαν από τον Θεό. Μετά από ειδοποίηση του Τριαδικού Θεού ο Λωτ έφυγε εγκαίρως με την οικογένειά του, όμως οι κόρες του Λωτ εσφαλμένα νόμιζαν ότι καταστράφηκε όλος ο κόσμος και όχι μόνο αυτές οι δυο πόλεις με αποτέλεσμα να νομίζουν ακόμα πως ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι πάνω στη γη. Έτσι οι κόρες του Λωτ ήθελαν να διαιωνίσουν το είδος των ανθρώπων, οπότε μέθυσαν τον πατέρα τους και συνουσιάστηκαν μαζί του διαπράττοντας το αμάρτημα της αιμομιξίας.

Ο Λωτ μετάνιωσε την αμαρτία που εποίησε με τις κόρες του πικρά και είπε στον Αβραάμ τι συνέβη. Τότε ο Αβραάμ είπε στον Λωτ πως η αμαρτία του ήταν πολύ μεγάλη και του έδωσε τις τρεις ράβδους που έλαβε από την Αγία Τριάδα και τον συμβούλευσε να τις ποτίζει με νερό που θα φέρει από τον Ιορδάνη ποταμό. Αν οι τρεις ράβδοι βλαστήσουν, τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο Θεός συγχώρεσε τον Λωτ. Εκείνος προσπάθησε να ποτίσει τις ράβδους, αλλά ο διάβολος τον εμπόδιζε και έτσι με την βοήθεια του Θεού κατάφερε να ποτίσει μία μόλις φορά τις ξύλινες ράβδους, οι οποίες έγιναν ένα δέντρο με έναν κορμό και τρία κλαδιά από κέδρο, πεύκο, κυπαρίσσι. Αυτό το δέντρο βρισκόταν στα προάστια της Ιερουσαλήμ, εντός του Ναού της Μονής του Σταυρού.

Αρκετό καιρό μετά, ο Σολομών έκτισε τον Ναό που αναφέραμε πιο πάνω και όλοι οι άνθρωποι και η φύση εκείνη την εποχή προσέφεραν την συνδρομή τους. Κόπηκαν πολλά δέντρα, μεταξύ των οποίων και το δέντρο του Λωτ, το οποίο βλάστησε από τις ράβδους, ωστόσο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, γιατί κάθε φορά που προσπαθούσαν να το χρησιμοποιήσουν άλλοτε γινόταν πολύ κοντό και άλλοτε πολύ μακρύ, με αποτέλεσμα να το πετάξουν και να θεωρήσουν το ξύλο καταραμένο.

Όταν ο Χριστός επρόκειτο να σταυρωθεί, οι Εβραίοι έτρεχαν να βρουν ξύλο για τον Σταυρό του Ιησού. Το ξύλο που βρήκαν ήταν από εκείνο το δέντρο, το οποίο είχε ως αφετηρία εκείνες τις τρεις ράβδους της Αγίας Τριάδος και έτσι αυτό το ξύλο χρησιμοποιήθηκε, για να σχηματιστεί ο Σταυρός του Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου