Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Άνοιγμα σχολείων: Ένα τεράστιο λάθος

Στα χρόνια του νέου Κορωναϊού το άνοιγμα των σχολείων θεωρώ πως είναι ένα τεράστιο λάθος, παίρνουμε υψηλό ρίσκο χωρίς λόγο και αιτία βάζοντας σε κίνδυνο τα παιδιά μας και τους καθηγητές.

Υγειονομικές βόμβες

Τα σχολεία ως κτίρια έχουν πολλά άτομα μέσα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επικίνδυνα για όλους μας. Γενικά όταν δημιουργείται συνωστισμός σε έναν χώρο ο Κορωναϊός κάνει πάρτι και μεταδίδεται σε πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα και φυσικά στα σχολεία καθημερινά θα έχουμε τέτοιους συνωστισμούς, οπότε αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν πρέπει να ανοίξουν ξανά τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τήρηση αποστάσεων

Όσα μέτρα ασφαλείας και να παρθούν για τα σχολεία, όταν ανοίξουν δεν μπορείς με τίποτα να είσαι σίγουρος για την τήρησή τους. Έτσι όπως λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν τα δύο μέτρα απόσταση μεταξύ όλων των παιδιών και οι λόγοι που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις νομίζω πως είναι προφανείς. 

Μαθήματα εξ αποστάσεως

Τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πραγματοποιούν κανονικά μαθήματα εξ αποστάσεως, οπότε τα παιδιά δεν έχουν μείνει πίσω στην ύλη ή τουλάχιστον δεν έχουν μείνει τόσο πίσω στην ύλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο σκοπός που είναι η πραγματοποίηση των μαθημάτων επιτυγχάνεται μέσω του διαδικτύου και με την βοήθεια του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οπότε δεν έχει ιδιαίτερο νόημα εν μέσω του φονικού αυτού ιού να ανοίξουν τα σχολεία.

Μετάδοση ιού στις ευπαθείς ομάδες

Τα παιδιά έχουν επαφή με ευπαθείς ομάδες. Άτομα τα οποία μπορεί να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι και πολλοί καθηγητές ή δάσκαλοι των παιδιών, οι οποίοι είναι σε μεγάλη ηλικία, αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, ακόμα και οι γονείς τους, αν έχουν υποκείμενο νόσημα. Είναι γεγονός λοιπόν ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταφέρουν τον ιό σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με ολέθρια αποτελέσματα. Άρα με το άνοιγμα των σχολείων όχι μόνο δεν προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες, αλλά κινδυνεύουν και μάλιστα πολύ.


Ημέρες λειτουργίας των σχολείων

Τα σχολεία πρακτικά θα λειτουργήσουν ούτε για έναν μήνα, για είκοσι μέρες το πολύ και ρωτάω: Έχει νόημα τα σχολεία να ανοίξουν τώρα; Για είκοσι μέρες αξίζει να κινδυνεύσουν τόσοι άνθρωποι όταν μάλιστα τα μαθήματα των παιδιών μπορούν να γίνονται από απόσταση; Ειλικρινά, δε νομίζω πως είναι λογική η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Άνοιγμα τον Σεπτέμβριο

Το καλύτερο για όλους είναι να ανοίξουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Και θα είμαστε ασφαλείς από τον ιό και ως χώρα θα έχουμε προετοιμαστεί ακόμα περισσότερο ως προς τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν θα κινδυνεύσουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως επισημάνθηκε παραπάνω. Γενικά ο,τι μπορούμε να κρατήσουμε κλειστό αυτή την περίοδο, ας το κρατήσουμε κλειστό και για τα σχολεία ειλικρινά πιστεύω πως δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, για να ανοίξουν τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου