Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Η Μη Καιόμενη Βάτος και το Άγιο Φως

Σε δυο μέρες από σήμερα όλοι θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε το Άγιο Φως από τις Εκκλησίες μας, γιατί όπως ξέρετε λόγω του Covid 19 δεν μπορούσαμε όταν έπρεπε και έτσι σκέφτηκα να γράψω πώς συνδέεται το Άγιο Φως με την Μη Καιόμενη και Φλεγόμενη Βάτο που είδε ο Μωυσής.

Η συνάντηση του Θεού και του Μωυσή

Ο Μωυσής ήταν ποιμένας και εκεί που έβοσκε τα πρόβατα είδε την Βάτο να φλέγεται, αλλά να μην καίγεται, οπότε ο Μωυσής πλησίασε κοντά, για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Τότε ο Θεός είπε στον Μωυσή ότι έπρεπε να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο, γιατί ξέρει πως έχουν περάσει πολλά από τους Αιγυπτίους και τον διέταξε να πάει στον Φαραώ. Τότε ο Μωυσής εύλογα ρώτησε «Από ποιον θα πω ότι έχω εντολή να το κάνω αυτό; Ποιο είναι το όνομά Σου;» και ο Θεός του απάντησε «Εγώ ειμί Ο ΩΝ», δηλαδή του είπε πως είναι Αυτός που υπάρχει από πάντα. Θα λέγαμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως Θεία αποκάλυψη σε άνθρωπο, όπως γίνεται και με το Άγιο Φως.

Το θαύμα του Αγίου Φωτός

Όπως έχουμε πει παλιότερα, το Άγιο Φως είναι θαύμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Κάθε Μεγάλο Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπαίνει μέσα στον Πανάγιο Τάφο και προσεύχεται, για να του εμφανιστεί το Άγιο Φως εξ Ουρανού και του εμφανίζεται κάθε φορά από τον Θεό και φυσικά μοιράζεται σε όλους τους πιστούς ανά τον κόσμο με την βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας.

Σύνδεση των δύο γεγονότων

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Χριστός ήταν αυτός που εμφανίστηκε στον Μωυσή μέσω της Φλεγόμενης, αλλά Μη Καιόμενης Βάτου και ότι ο Χριστός κάθε φορά εμφανίζεται μέσω του Αγίου Φωτός στους ανθρώπους. Νιώθουμε λοιπόν τον Θεό και με τα δύο αυτά φαινόμενα. Κάτι ακόμα που έχουν κοινό αυτά τα δύο θαύματα είναι στο γεγονός ότι η Βάτος που είδε ο Μωυσής δεν καιγόταν, αλλά μόνο φλεγόταν, όπως συμβαίνει και με το Άγιο Φως, το οποίο τα πρώτα λεπτά δεν καίγεται, αλλά μόνο φλέγεται και είναι μόνο Φως και έτσι και οι δυο αυτές φωτιές διαπιστώνουμε πως είναι άκτιστες. Ακόμα, η Βάτος αποτέλεσε σημείο συνάντησης του Θεού και του Μωυσή και ο Πανάγιος Τάφος, όπου εκεί βγαίνει το Άγιο Φως αποτελεί για μας τόπο συνάντησης ημών και του Θεού.

Ο ίδιος Θεός

Η εμφάνιση του Θεού στον Μωυσή μέσω της Μη Καιόμενης και Φλεγόμενης Βάτου γράφεται στο βιβλίο Έξοδος, δηλαδή στην Παλαιά Διαθήκη. Λαμβάνοντας υπόψιν το παραπάνω καθώς και την σύνδεση που υπάρχει σε αυτά τα δύο θαύματα, διαπιστώνουμε ότι ο Θεός είναι ο ίδιος Θεός και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Το λέω αυτό, γιατί πολλοί λένε ότι η Παλαιά Διαθήκη δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα Χριστιανικά μας βιβλία, αλλά αυτό είναι τελείως λάθος, γιατί όπως ο Θεός μας αγαπάει έτσι όπως είμαστε, έτσι και εμείς πρέπει να Τον αγαπάμε έτσι όπως είναι.

Ο Θεός είναι εδώ για εμάς

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι εδώ για εμάς σε κάθε δυσκολία, σε κάθε μας στεναχώρια και σε κάθε μας λύπη, αλλά και σε κάθε χαρά στη ζωή μας, ακόμα κι αν μας εγκαταλείψουν όλοι, ο Θεός πάντα θα είναι δίπλα μας. Ο Θεός όταν εμφανίστηκε στον Μωυσή μέσω της Βάτου, του είπε ότι θα είναι δίπλα σε εκείνον και στον Ισραηλιτικό λαό και μέσω του Αγίου Φωτός ο Θεός μας υπενθυμίζει ότι είναι πλάι μας, ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε δεν μας έχει εγκαταλείψει, ότι μας αγαπά και μας υπενθυμίζει ότι είναι δίπλα μας ακόμα και σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου