Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Πώς να καταλάβετε τους απατεώνες

Το παρόν άρθρο πραγματεύεται το θέμα των απατεώνων, των τρόπων αντίληψής τους και προστασίας απ’ τα τεχνάσματά τους και την αποφυγή τους.

Ποιοι είναι οι απατεώνες

Οι απατεώνες ή αλλιώς κομπιναδόροι είναι άνθρωποι καθημερινοί σαν όλους τους άλλους που τους συναντάμε οπουδήποτε και χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Πώς θα τους καταλάβετε;

Αρχικά δε γίνονται εύκολα αντιληπτοί απ’ τα υποψήφια θύματά τους, όμως από ένα σημείο κι έπειτα αρχίζουν κάπως και κινούν υποψίες. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί εύκολα να πέσετε θύμα τους αναλύονται παρακάτω:
  • Ξεκινώντας απ’ το απλούστερο, καθημερινά σ’ οποιαδήποτε στιγμή της μέρας μπορεί να περάσει κάποιος έξω απ’ το σπίτι σας (συνήθως σ’ ομάδες) προφασιζόμενοι ότι είναι απεσταλμένοι υπάλληλοι ΔΕΗ, ΟΤΕ ή άλλοι κρατικοί λειτουργοί, ενώ όλοι ξέρουμε ότι κανείς απ’ αυτούς δεν έρχεται αν δεν τον καλέσουμε.

  • Άλλοι εμφανίζονται ως υποψήφιοι ενοικιαστές χώρων κι εκμεταλλευόμενοι την πιθανότητα να ‘χετε αφήσει το σπίτι ανοιχτό κι ανασφάλιστο βρίσκουν ευκαιρία και σας κλέβουν.

  • Άλλοι σας τηλεφωνούν (συνήθως) μ’ απόκρυψη προσποιούμενοι κάποιον δικό σας άνθρωπο που δήθεν χτύπησε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα κι ότι θέλει λεφτά για να πάει στο νοσοκομείο, θέλοντας να σας αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Δεν είναι ωστόσο λίγοι αυτοί που βάζουν κι άλλους ανθρώπους να σας κατασκοπεύσουν με σκοπό ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι σας.

  • Δεν αποκλείεται να συναντήσετε τέτοιους ανθρώπους ακόμα και σε μια βόλτα με τους φίλους σας. Άτομα σας εμφανίζονται ως πρώην χρήστες ναρκωτικών ή ασθενείς από διάφορα νοσοκομειακά ιδρύματα πουλώντας βιβλία ή άλλα ευτελούς ποιότητας αντικείμενα προσπαθώντας να σας προκαλέσουν σύγχυση κι επίσης να σας πάρουν χρήματα κι άλλοι χρησιμοποιούν ως πρόφαση μέχρι και πάθηση δικιά τους ή κάποιου συγγενικού τους προσώπου.

  • Υπάρχουν βέβαια κι ορισμένοι που εκμεταλλεύονται ακόμα και κάποιο δικό σας κινητικό ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό σας πρόβλημα στοχεύοντας να σας βάλουν στ’ αυτοκίνητά τους και να σας απαγάγουν, πράγμα που αφορά κυρίως τους γονείς μικρών παιδιών, αλλά δεν αποκλείεται να το πάθουν και παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών υπό άλλες συνθήκες. Στις τεχνικές τους συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο αντιπερισπασμός.

Σε τι κοινό κυρίως στοχεύουν;

Οι απατεώνες στοχεύουν κυρίως σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, δηλαδή στις ανήμπορες ομάδες του πληθυσμού εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια, την ευπιστία και την άνοια όταν έχουν να κάνουν με ηλικιωμένους. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα να έρθετε αντιμέτωποι μ’ αυτούς ακόμα κι όταν είστε σε νεαρή ηλικία, γιατί οι περισσότεροι εστιάζουν σε άτομα κάθε ηλικίας.

Τρόποι αντιμετώπισης των απατεώνων

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για ν’ αντιμετωπίστε έναν ή περισσότερους απατεώνες, μερικοί απ’ τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:
  • Πρώτα απ ‘όλα μην είστε τόσο εύπιστοι στα όσα σας λένε, γιατί κατά 90% τα πιο πολλά είναι ψέματα. Έπειτα αν αντιληφθείτε ότι κάποιοι σας προσεγγίζουν ύποπτα προειδοποιήστε τους ότι θα καλέσετε την αστυνομία και σε τελική φάση καλέστε την ειδικότερα στην περίπτωση της τηλεφωνικής απάτης που αναφέρθηκε προηγουμένως.

  • Αν είστε γονείς ανήλικων τέκνων μην τ’ αφήνετε να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο, να μην ακολουθούν κανέναν και κυρίως να μην μπαίνουν σε οχήματα αγνώστων, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είναι πάρα πολύ γνωστό το φαινόμενο της απαγωγής με στόχο το εμπόριο παιδικών οργάνων.

  • Αν τύχει και τ’ αφήσετε, έστω και για λίγο μόνα τους στο σπίτι συμβουλεύστε τα μην ανοίγουν την πόρτα σε κανέναν άγνωστο αν δε βεβαιωθούν ότι είναι κάποιος οικείος ή γνωστός σας, πράγμα που ισχύει και για σας τους ίδιους.

  • Επιπλέον αν σας σταματήσουν στο δρόμο και σας ζητήσουν χρήματα για τους προαναφερθέντες λόγους, αρνηθείτε λέγοντας ότι δεν έχετε πάνω σας ή δώστε ένα ελάχιστο ποσό κι αν ακόμα σας ζητήσουν παραπάνω δώστε, αλλά ζητήστε ρέστα. Καλό θα είναι επίσης να παροτρύνετε φίλους, γνωστούς και συγγενείς σας να κάνουν το ίδιο.

  • Ένα άλλο εξίσου σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να μη δίνετε ποτέ κωδικούς λογαριασμών και καρτών τράπεζας σε κανέναν, γιατί έτσι ο άγνωστος αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά σας στοιχεία και παίρνει όλα σας τα λεφτά.

  • Ακόμα μη σηκώνετε και μην καλείτε πίσω πενταψήφιους ή αριθμούς απ’ το εξωτερικό, γιατί έτσι σας μεταδίδουν ιό, εισβάλλουν στον αριθμό σας και πραγματοποιούν κλήσεις και μηνύματα με δικά σας έξοδα.

Επίλογος

Συνοψίζοντας αξίζει και πάλι να τονίσουμε ότι απ’ τους απατεώνες δύσκολα ξεφεύγει κανείς, αλλά είναι στο χέρι σας να τους αντιμετωπίσετε και να τους αποφύγετε. Και μην ξεχνάτε και το σπουδαιότερο: Να ενημερώνεστε διαρκώς γι’ αυτούς.

Δημιουργός άρθρου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου