Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ερωτική απογοήτευση και πώς την ξεπερνάμε

Τ’ ακόλουθο άρθρο αναφέρεται στην ερωτική απογοήτευση, τα συμπτώματά της, τα αίτια εμφάνισής της και τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να την ξεπεράσουμε.


Τι είναι η ερωτική απογοήτευση

Ερωτική απογοήτευση είναι μια κατάσταση στην οποία υπεισέρχεται ένα άτομο όταν έχει απορριφθεί ερωτικά απ’ τ’ άλλο φύλο είτε πρόκειται για άντρα είτε για γυναίκα.

Πώς προκαλείται

Όλοι μας λίγο πολύ μπαίνουμε σε μια φάση κατά την οποία έρχεται η ώρα ν’ αναζητήσουμε τ’ άλλο μας μισό. Φυσικά έχουμε κι επιτυχίες, ωστόσο πιο πολλές είναι οι αποτυχίες στο συγκεκριμένο τομέα. Ερωτική απογοήτευση παθαίνουμε όταν αγαπάμε ερωτικά ένα άτομο συνήθως του αντίθετου φύλου κι αυτό μας απορρίπτει μ’ αποτέλεσμα να στεναχωριόμαστε και να κάνουμε διάφορες αρνητικές κι ακραίες σκέψεις που θ’ αναλυθούν παρακάτω. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί και σε περιπτώσεις ζευγαριών, όταν ο ένας απ’ τους δυο συντρόφους αποφασίσει να τερματίσει τη σχέση για κάποιο λόγο προκαλώντας έτσι στον άλλον τα ίδια ή παρόμοια αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι πάσχουμε απ’ αυτήν; Παρακάτω αναλύονται τα συμπτώματα που φανερώνουν αυτή την κατάσταση, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι στα αίτια υπάγεται κι ο έντονος εγωισμός που οδηγεί σε χωρισμό μέχρι και δολοφονία του μόνο και μόνο επειδή κάποιος απέρριψε ερωτικά τον άλλον.

Συμπτώματα ερωτικής απογοήτευσης κι αποτελέσματά της

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω υπάρχουν πάρα πολλά συναισθήματα που αποτελούν σημάδια αυτού του συναισθήματος, μερικά απ’ τα οποία είναι τ’ ακόλουθα: Πρώτα απ’ όλα, τα συμπτώματα της ερωτικής απογοήτευσης μοιάζουν μ’ αυτά της κοινωνικής απομόνωσης και της κατάθλιψης, καθώς νιώθουμε έντονη θλίψη και αρκετά χαμηλή αυτοπεποίθηση , κάτι που υποτίθεται ότι πρέπει να διατηρούμε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ίδια αυτή η απογοήτευση μπορεί να μας επιφέρει αστραπιαία σε βαριάς μορφής κατάθλιψη κι έτσι να οδηγηθούμε σ’ ακραίες σκέψεις με κυριότερη την αυτοκτονική τάση μ’ οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα η έντονα κακή κι επιθετική συμπεριφορά είναι ένα ακόμα προειδοποιητικό σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα μας. Επίσης δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τα λεγόμενα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνοι στο στήθος ή κοντά στην καρδιά. Ακόμα μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσουμε εντελώς τον εαυτό μας και ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον μας για οτιδήποτε. Εξίσου ανησυχητικά συμπτώματα αποτελούν οι διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, οδηγώντας σε νευρική ανορεξία (κυρίως νεαρές κοπέλες). Επιπλέον πολλοί προσποιούμαστε ότι δε νιώθουμε τίποτα, καθώς κι ότι δεν πονάμε πουθενά, ενώ ενδείξεις λένε το αντίθετο. Εντός των συμπτωμάτων υπάρχουν κι ορισμένα και πάρα πολύ σοβαρά λάθη που μας προκαλούν ερωτική απογοήτευση που αναλύονται παρακάτω.

Τα λάθη στην ερωτική απογοήτευση

Το πρώτο λάθος είναι ότι κατηγορούμε συνέχεια και μόνο τον άλλον ή τον εαυτό μας, αποκλείοντας την πιθανότητα ότι μπορεί να φταίξαμε και οι δυο που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη επιθυμία του ενός για χωρισμό, οδηγεί στην εμφάνιση της ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σε δεύτερη περίπτωση που κάνουμε λάθος είναι, όπως και στην περίπτωση με τους απατεώνες ότι πιστεύουμε πάρα πολύ εύκολα τον άλλον, μη σκεπτόμενοι ότι μπορεί να μας λέει ψέματα είτε ο ίδιος ή να υποκινείται από κάποιον άλλον. Τρίτο και βασικό λάθος είναι η ισχυρή απαισιοδοξία που διακατέχει πάρα πολύ κόσμο: Το γεγονός ότι δε μας ερωτεύτηκε κάποιος/α μια φορά δεν πρέπει να μας πιάνει ο πανικός και η απελπισία ότι δε θα βρούμε ποτέ ταίρι, μπορεί απλά να μη μας έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη στιγμή, όπως και τ’ ότι δεν έχουμε όρεξη για έρωτες δε σημαίνει αυτό εξίσου. Ακόμα στην περίπτωση του χωρισμού, βιαζόμαστε να ξεπεράσουμε την παλιά μας σχέση με μια καινούρια, ενώ τα ψυχικά μας τραύματα είναι ακόμα νωπά. Ακόμα αφήνουμε χιλιάδες αρνητικά συναισθήματα να καταβάλουν τη σκέψη μας. Το χειρότερο λάθος που κάνουμε σε μια σχέση είναι ότι βιαζόμαστε να ζητήσουμε το χέρι του/της άλλου/ης από φόβο μη τον χάσουμε, καθώς και ότι δε του/της αφήνουμε χώρο και χρόνο να ενδιαφερθεί κι αυτός/ή, μ’ αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τραγική κατάληξη.

Τρόποι να ξεπεράσουμε την ερωτική απογοήτευση ή να την προλάβουμε

Υπάρχουν πάρα πολλοί και σημαντικοί τρόποι να προλάβουμε, έως και να ξεπεράσουμε την ερωτική απογοήτευση: Πρώτον βλέπουμε ότι ο άλλος δεν ανταποκρίνεται, απομακρυνόμαστε αργά και διακριτικά και δε χρειάζεται ούτε να τσακωθούμε ούτε τίποτα. Δεύτερον πρέπει να σεβόμαστε τις επιθυμίες του άλλου, γιατί έχει δικαίωμα τόσο να μας θέλει, όσο και να μη μας θέλει. Μια άλλη εξίσου σημαντική προϋπόθεση που θα κρατήσει μια σχέση υγιή είναι η ωριμότητα μεταξύ των ζευγαριών. Δεν είναι σπάνιο ότι πολλές σχέσεις δε διατηρούνται εξαιτίας της ανωριμότητας που οδηγεί σε λανθασμένους χειρισμούς. Επιπλέον καλό θα μας κάνει να συζητάμε αυτό, όπως και τ’ άλλα μας προβλήματα τόσο με τους δικούς μας όσο και με τους ειδικούς. Δεν πρέπει ν’ αφήνουμε την απαισιοδοξία να μας κυριεύει, όπως κι οποιαδήποτε άλλα παρόμοια συναισθήματα. Πρέπει επίσης το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από κοινού κι όχι μόνο απ’ τον έναν. Βλέπουμε ότι ο σύντροφός μας αποφασίζει να διακόψει οριστικά μ’ εμάς, λέμε εντάξει και προχωράμε παρακάτω. Τελευταίο και σημαντικότερο: Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις κι αφήνουμε περιθώριο και στον άλλον να δείξει το ενδιαφέρον του. Συμβουλευτικό ρόλο στις ερωτικές σχέσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κι αντίστοιχα βίντεο κι εκπομπές μέσω Διαδικτύου.

Τελειώνοντας

Κλείνοντας αξίζει και πάλι να τονίσουμε ότι η ερωτική απογοήτευση είναι μια δυσμενής συναισθηματική διαταραχή που δύσκολα αντιμετωπίζεται και μπορούμε να κάνουμε τα πάντα τόσο για να την ξεπεράσουμε όσο και να την αποφύγουμε.

Δημιουργός Δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου