Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Πανελλήνιες: Απλά η πρώτη ευκαιρία

Σίγουρα δεν περιμένατε εμένα να σας πω ότι οι Πανελλήνιες είναι η πρώτη ευκαιρία της ζωής σας, όσοι δίνετε Πανελλήνιες ή είναι η πρώτη ευκαιρία της ζωής των παιδιών σας, όσοι είστε γονείς. Ακούγεται κλισέ αυτό, για αυτόν λοιπόν ακριβώς τον λόγο, δεν θα σας πω μόνο ότι είναι απλά μια ευκαιρία από τις πολλές, αλλά θα σας το δείξω σε αυτό το άρθρο.

Πανελλήνιες ξανά

Θα σας πω μια προσωπική μου εμπειρία σε ο,τι έχει να κάνει με τις Πανελλήνιες. Εγώ έχω δώσει δύο φορές Πανελλαδικές εξετάσεις και πάντα με άγχος τρελό. Η διαφορά όμως ήταν ότι ενώ απέτυχα την πρώτη φορά, αυτό δεν κατέστρεψε το μέλλον μου, ούτε άλλαξε τα σχέδιά μου. Έδωσα και δεύτερη φορά με καθαρό μυαλό και κατάφερα να περάσω σε μια καλή σχολή, την οποία μπορείτε να δείτε στο βιογραφικό που δημιούργησα στις ΔΣ, για να με γνωρίσετε καλύτερα. Να σας πω επίσης ότι την δεύτερη φορά που δίνει ένα παιδί Πανελλαδικές, έχει πιο εύκολο έργο, γιατί δεν έχει σχολείο, άρα έχει περισσότερο χρόνο για διάβασμα.


Υπάρχουν οι ιδιωτικές σχολές

Μια καλή και αξιόπιστη εναλλακτική είναι οι ιδιωτικές σχολές. Το θέμα δεν είναι αν θα μπει κάποιος σε Πανεπιστήμιο, αλλά πόσο καλός θα γίνει σε αυτό που σπουδάζει και πόσο είναι ικανός να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Υπάρχουν αξιόπιστες ιδιωτικές σχολές, στις οποίες δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παιδί να δείξει τι ικανότητες έχει, για να κάνει αυτό που θέλει. Σε κάθε περίπτωση, όπου και να σπουδάσει κάποιος, αυτό που τελικά μετρά είναι οι ικανότητες. Ο θείος μου σπούδασε λογιστική στην σχολή Ωμέγα και όμως βρήκε αμέσως δουλειά και ως λογιστής είναι περιζήτητος.

Σπουδές σε χώρα του εξωτερικού

Αυτή είναι η τρίτη εναλλακτική που προτείνω, αλλά δυστυχώς για να την έχετε υπόψιν, πρέπει να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη εσείς οι γονείς και το παιδί σας να γνωρίζει καλά Αγγλικά. Αν ως οικογένεια πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις, τότε κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι πάρα πολύ καλά. Λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το ελληνικό κράτος, αν έχετε κάποιο πτυχίο από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Γνωρίζω και άλλη μία περίπτωση γνωστού μου, ο οποίος είναι γιατρός τώρα, όμως ενώ ήταν άριστος μαθητής στις Πανελλήνιες δεν μπορούσε να γράψει από το άγχος του και δεν πετύχαινε και έτσι σπούδασε γιατρός στην Ιταλία.

Κοιτάζετε πάντα το 10%

Όταν δίνετε Πανελλήνιες εξετάσεις, ανοίγει το 90% των νέων θέσεων στα Πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 10% κρατείται για όσους θέλουν να κάνουν ξανά μηχανογραφικό δελτίο και να εισαχθούν σε μια άλλη σχολή χωρίς τις Πανελλήνιες εξετάσεις, με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει όταν είχαν δώσει Πανελλαδικές. Μπορείτε να έχετε υπόψιν σας πάντα αυτή την συγκεκριμένη εναλλακτική, η οποία από τον επόμενο χρόνο κιόλας μπορεί να σας οδηγήσει στην σχολή που εσείς θέλετε.

Επίλογος

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Πανελλήνιες είναι απλά η πρώτη ευκαιρία από τις πολλές που θα συναντήσετε εσείς που δίνετε. Οι Πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του κόσμου ή της δικής σας ζωής, γιατί όπως βλέπετε υπάρχουν πολλοί δρόμοι εξίσου αξιόπιστοι για να πετύχετε τα όνειρά σας. Να είστε αισιόδοξοι και να πιστεύετε ότι μπορείτε να κατακτήσετε τα πάντα. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου