Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός και επιπτώσεις στην ψυχολογία

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού τον τελευταίο καιρό στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Εισαγωγή

Είναι γεγονός ότι από τη μέρα της εμφάνισής του ο κορονοϊός έχει επιφέρει αποτελέσματα επιζήμια σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ιδιαίτερα στην ψυχολογία, επιπτώσεις που αναλύονται παρακάτω. Από την στιγμή που ο κόσμος μπήκε στη φάση της καραντίνας μέχρι τώρα έχουν αυξηθεί έντονα τα αισθήματα κατάθλιψης, μοναξιάς, γιατί οι άνθρωποι δε βγαίνουν έξω λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων που γίνεται καθημερινά, μ’ αποτέλεσμα να μην έρχονται σ’ επαφή ακόμα και με τους πιο στενούς τους.

Παράλληλα όλο και περισσότερα ζευγάρια οδηγήθηκαν σε διαζύγια, καθώς εντάθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμα επιτάθηκε και το άγχος, γιατί η πανδημία δημιούργησε έντονη αγωνία και φόβο για τα χειρότερα. Όπως ξέρουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πλησιάζει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όμως για την ώρα η χώρα έχει μπει σε δεύτερο lockdown, γεγονός που επίσης αύξησε τα ανωτέρω δυσάρεστα συναισθήματα. Παρ’ όλα αυτά οι διάφορες ηλικιακές ομάδες το αντιμετωπίζουν αυτό διαφορετικά. Παρακάτω εξηγούμε πώς.

Αντιμετώπιση από τους νέους

Μπορεί ο κορονοϊός να επηρεάζει κάθε ηλικία, όμως οι νέοι χάρη στην ευρύτατη διάδοση του διαδικτύου και της νέας τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να σερφάρουν σ’ αυτό και να πραγματοποιούν αγορές ακόμα και με κλειστά μαγαζιά, καθώς και να διατηρούν έστω και μια υποτυπώδη επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει ν’ ανησυχούν και να λαμβάνουν τ’ απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έξω για κάποιο λόγο. Τι γίνεται όμως με τους ηλικιωμένους που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία και το Internet;

Επίδραση στους ηλικιωμένους

Οι επιπτώσεις της πανδημίας χτυπούν σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι. Αυτοί καταλήγουν πιο γρήγορα στην κοινωνική απομόνωση και στην κατάθλιψη, καθώς μη γνωρίζοντας τις νέες τεχνολογίες δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τους δικούς τους ανθρώπους, μ’ αποτέλεσμα να χάνουν κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται στους συγγενείς πρώτου βαθμού να τους βοηθάνε και να τους κρατούν όσο περισσότερη συντροφιά μπορούν. Επίσης συνηθίζουν να μη φοράνε μάσκες παντού, γιατί δεν είναι εύκολο να τη φοράει κάποιος με αναπνευστικά προβλήματα και κατά συνέπεια να γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι στο φονικό ιό.

Τελειώνοντας

Κλείνοντας αξίζει και πάλι να επισημανθεί ότι ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και φονικός σε κάθε ηλικία και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές με άλλους ανθρώπους και στις μετακινήσεις μας.

Δημιουργός άρθρου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου