Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Οι καταστροφείς της εστίασης

Την κατάσταση σχετικά με τον κορονοϊό τη γνωρίζουμε όλοι και ο κάθε ένας από εμάς έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις, οπότε σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το κλείσιμο της εστίασης σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχρησε τον εαυτό της καταστροφέα αυτής.

Μέτρα δίχως νόημα

Το να κλείσουν τα καφέ και τα εστιατόρια είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει νόημα, γιατί καλώς ή κακώς, αν ο νέος θέλει να βγει, θα βρει τον τρόπο και θα βγει, όπως τον βρήκε την άνοιξη. Για παράδειγμα, όταν έκλεισε ξανά η εστίαση την άνοιξη, οι νέοι πήραν τον καφέ τους take away και κάθισαν στα πάρκα και τις πλατείες που γέμισαν ασφυκτικά μπορούμε να σας πούμε, άρα στην ουσία δεν έγινε απολύτως τίποτα. Όχι μόνο δηλαδή δεν περιορίστηκε ο συνωστισμός από τη διασκέδαση, αλλά έγινε ακόμα πιο ανεξέλεγκτος, γιατί είναι πιο ασφαλές να κάτσει κάποιος στο τραπέζι του με μία σχετική απόσταση, παρά να είναι ο ένας πάνω στον άλλον στις πλατείες.

Οικονομικές υποχρεώσεις

Τα τζιμάνια της ελληνικής κυβέρνησης άκα καταστροφείς της εστίασης είπαν ότι κλείνουν τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις ισχύουν κανονικά, απλά με κάποιους μήνες αναστολή, όπως έχουμε ακούσει. Το θέμα που προκύπτει είναι ότι αφενός μαζί με τις φορολογικές υποχρεώσεις τρέχουν οι υποχρεώσεις καταβολής του ενοικίου, του ρεύματος, του τηλεφώνου και άλλες. Αν ο καταστηματάρχης έχει μηδενικά έσοδα, πώς θα πληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές; Πώς θα καταφέρει να ζήσει; Πώς θα τα βγάλει πέρα; Αυτά προφανώς ο κύριος Μητσοτάκης δεν τα σκέφτηκε καθόλου και ούτε τον ενδιαφέρουν όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτουμε.

Η καταστροφή της εστίασης

Όταν οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων έχουν μηδενικά έσοδα, τότε προφανώς και θα δηλώσουν αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Όταν μια επιχείρηση σταματά να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, τότε στην καλύτερη περίπτωση, για να λειτουργήσει, θα απολύσει μεγάλο μέρος από το προσωπικό της, που αυτό σημαίνει μεγάλη ανεργία και στη χειρότερη περίπτωση η επιχείρηση θα σταματήσει να υπάρχει, δηλαδή θα κλείσει. Το τελευταίο σημαίνει ότι και πάλι η ανεργία θα αυξηθεί πολύ σημαντικά και σημαίνει επίσης ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης θα κλείσουν οριστικά και θα μείνουν δυστυχώς οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και εστιατορίων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καταστροφή στον κλάδο της εστίασης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου