Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Φρόλο: Ο πιο άγριος & ρεαλιστικός κακός της Disney

Όλοι όσοι ήμασταν παιδιά, την δεκαετία του 1990 και του 2000 βλέπαμε ταινιάρες που περνούσαν πολύ σημαντικά μηνύματα, για την αγάπη, την καλοσύνη, την φιλία... Από όλες αυτές τις ταινίες έχω ξεχωρίσει την Παναγία των Παρισίων που έχει πρωταγωνιστή τον γλυκό Κουασιμόδο και για κακό τον μοχθηρό Φρόλο. Τολμώ να πω ότι ο Φρόλο ήταν ο πιο άγριος και ο πιο ρεαλιστικός κακός της Disney και τολμώ να πω ότι μας μαθαίνει πολλά πράγματα για τη ζωή.

Γιατί είναι ο πιο άγριος;

Στις ταινίες της Disney έχουμε γενικά κακούς να κάνουν πράξεις άγριες, αλλά πάντα υπήρχε κάποιος λόγος, όσο παράξενος και καταδικαστέος και να ήταν. Για παράδειγμα ο Σκαρ ήθελε την εξουσία από τον αδερφό του, η Ούρσουλα ήθελε να πάρει τη θέση του Τρίτωνα και τα λοιπά. Ο Φρόλο όμως θεωρητικά είχε τα πάντα, όπως υψηλή κοινωνική θέση (δικαστής), σεβασμό από την κοινωνία λόγω της θέσης του και φυσικά ήταν οικονομικά εύρωστος, οπότε οι πράξεις του στην ταινία δεν έχουν καμία δικαιολογία.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι μιλάμε για πράξεις αποτρόπαιες κατά τη διάρκεια της ταινίας. Συγκεκριμένα, αποφασίζει χωρίς λόγο να σκοτώσει μια κοπέλα και όταν το καταφέρνει πηγαίνει να πετάξει το παιδί της, δηλαδή τον Κουασιμόδο, στο πηγάδι, κάτι που ευτυχώς δεν έκανε γιατί ο Ιερέας τον σταμάτησε, όμως και μόνο η σκέψη να το κάνει, δηλαδή να σκοτώσει ένα αθώο παιδί, τον κάνει τον πιο άγριο κακό.

Γιατί είναι ο πιο ρεαλιστικός;

Η ταινία αυτή, δηλαδή η Παναγία των Παρισίων, μας δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι κακοί είναι σαν τον Φρόλο. Δηλαδή παριστάνουν τους καλούς Χριστιανούς, τους ευσεβείς, αυτούς που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο, φαίνονται καλοί στον κόσμο, αλλά μόνο καλοί δεν είναι. Μια από τις κακές πράξεις του Φρόλο ήταν και να κάνει τον Κουασιμόδο να νιώθει άσχημα για την ύπαρξή του και να τον γεμίζει ενοχές κατά εξακολούθηση εξαιτίας της εμφάνισής του. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν δει κάποιους οι οποίοι είναι εύσωμοι, πολύ κοντοί, πολύ ψηλοί, που έχουν κύφωση, που είναι ανάπηροι να τους κοροϊδεύουν βάζοντάς τους στο περιθώριο, όπως ο Φρόλο. Με άλλα λόγια ένας άνθρωπος που δεν είναι καλός, μπορεί να αποκτήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του Φρόλο και να του μοιάσει.

Τι μας έμαθε ο Φρόλο;

Ο χαρακτήρας αυτός λόγω της ρεαλιστικότητάς του μας υπενθυμίζει ότι ως άνθρωποι πρέπει να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, όπως και να είναι, γιατί η εμφάνιση δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Όλοι είμαστε άνθρωποι, είμαστε διαφορετικοί και ίσοι, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ακούνε γλυκά και τρυφερά λόγια, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς να τους κρίνει κανένας για την εμφάνισή τους και τις επιλογές τους.

Από αυτόν τον χαρακτήρα μάθαμε επίσης ότι ένας άνθρωπος δεν είναι αυτό που φαίνεται στους άλλους. Μπορεί ο μοχθηρός δικαστής να φαινόταν στον κόσμο καλός και ενάρετος, όμως στο όνομα του καλού σκότωσε πολλούς, βασάνισε ακόμα περισσότερους και σε πολλές περιπτώσεις δε δίστασε να μεταχειριστεί αθέμιτα μέσα, για να επιτύχει τους σκοπούς του. Δυστυχώς αυτή την υποκρισία την συναντάμε, όχι μόνο στις ταινίες, αλλά και στον πραγματικό κόσμο. Μάθαμε ακόμα ότι δεν έχει σημασία η κοινωνική θέση κάποιου, για να δούμε αν είναι καλός ή κακός άνθρωπος.

Επίλογος

Θεωρούμε ότι ο Φρόλο είναι ο πιο άγριος και ο πιο ρεαλιστικός κακός της Disney για τους παραπάνω λόγους. Ο ρόλος του είναι πολύ διδακτικός για τα μικρά παιδιά, γιατί τους δείχνει πώς δεν πρέπει να φέρονται άσχημα στα άτομα που είναι απλά διαφορετικά, τους δείχνει ότι δεν πρέπει να γίνουν σαν τον Φρόλο, αλλά σαν τον γλυκό Κουασιμόδο. Γράψαμε αυτή την ανάρτηση, γιατί θεωρήσαμε ότι μπορούμε να πάρουμε κάτι θετικό, ακόμα και από τον μοχθηρό δικαστή, πώς δηλαδή δεν πρέπει να φερόμαστε στους άλλους. Μην ξεχνάτε πως ο,τι κάνουμε διαδραματίζεται μπροστά στο βλέμμα της Παναγιάς!


1 σχόλιο: