Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός και απειθαρχία των πολιτών

Σήμερα ξεπεράσαμε τα 3000 ημερήσια κρούσματα από τον SARS-COV2 και δεν γινόταν να μη γράψουμε άρθρο για την κατάσταση συναγερμού, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Γιατί παρόλο το καθολικό lockdown και τα αυστηρά μέτρα έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων; Γιατί δεν παρατηρείται βελτίωση της κατάστασης; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Φταίει η απειθαρχία των πολιτών.

Θεωρίες συνωμοσίας

Όλον αυτόν τον καιρό που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν φυτρώσει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που λίγο πολύ στην καλύτερη περίπτωση λένε πως ο ιός υπάρχει, αλλά δεν είναι καθόλου επικίνδυνος και στη χειρότερη λένε πως ο ιός δεν υπάρχει, αλλά όλη αυτή η ιστορία είναι κατασκεύασμα των σκοτεινών δυνάμεων με σκοπό την επιβολή ελέγχου του πληθυσμού παγκοσμίως. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αποδημήσουμε αυτές τις θεωρίες, δεν αξίζει ο κόπος, ωστόσο είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει μια σεβαστή μερίδα πολιτών να αψηφά τα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης.

Καλοπέραση

Αν και έχουν κλείσει τα μαγαζιά και η εστίαση, οι πολίτες καθημερινά κάνουν βόλτες στα πάρκα, στις πλατείες και όπου μπορεί να φανταστεί ο καθένας και επίσης πάνε σε σπίτια φίλων ή συγγενών. Όλη αυτή η κινητικότητα ευνοεί την διασπορά του κορονοϊού και αυτό δεν το λέμε καθόλου θεωρητικά, αλλά γνωρίζουμε αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες ασυμπτωματικοί πήγαν σε σπίτια ή έκαναν βόλτα στο πάρκο και κόλλησαν πέντε, έξι, εφτά μέχρι και δέκα άτομα. Μόνο και μόνο για να μη χάσουν την καλοπέρασή τους κάποιοι, αρνούνται να κάτσουν σπίτι μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση διασπείροντας τον κορονοϊό και προκαλώντας σφοδρότατη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πορείες

Ένας ακόμα λόγος που έχουμε αύξηση κρουσμάτων είναι οι πορείες για διάφορα πολιτικά γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν θα εξετάσουμε αν οι διαμαρτυρίες είναι δίκαιες ή άδικες, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την ανάρτηση όσο πιο υπερκομματική και αντικειμενική γίνεται. Στις πορείες είναι αδύνατον να τηρηθούν τα όποια μέτρα ασφαλείας, ακόμα και να φοράνε μάσκες οι διαδηλωτές, θα μεταδώσουν τον ιό λόγω συνωστισμού. Δυστυχώς οι διαδηλώσεις αποτελούν υγειονομικές βόμβες και έχουν βοηθήσει στην έκρηξη κρουσμάτων, αρκεί να αναφέρουμε ότι επιβεβαιωμένα στις πορείες που γνωστοποιήσαμε, συμμετείχαν άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό.

Κομματικοί λόγοι

Είναι γεγονός πως η κοινωνία μας είναι της νοοτροπίας «δεν ψήφισα αυτό το κόμμα, οπότε δεν θα εφαρμόσω αυτά που μου λέει». Με άλλα λόγια η κοινωνία δε βλέπει το θέμα της δημόσιας υγείας υπερκομματικά, αλλά κομματικά και κρίνει με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις που έχει, κάτι που είναι καταστροφικό για τη δημόσια υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε πως όποιο κόμμα και να ήταν στην ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα θα ήταν ακριβώς τα ίδια και δεν θα είχαμε καμία αλλαγή και αυτό αποδεικνύει ότι η υγεία μας αφορά όλους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Γιατί πέτυχε το πρώτο lockdown;

Όταν επιβλήθηκε ένα χρόνο πριν το πρώτο lockdown, πέτυχε! Είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων και μόλις διψήφιο αριθμό ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό συνέβη γιατί οι πολίτες έδειξαν τότε πειθαρχία και υπευθυνότητα και αντιλήφθηκαν ότι όλο αυτό που ζούμε είναι αρκετά σοβαρό, για να κοιτάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας, ο κόσμος εφάρμοζε τότε πιστά τα μέτρα. Στο δεύτερο lockdown που έχουμε, ο κόσμος, όπως είπαμε στην αρχή, έδειξε απειθαρχία και συνεχίζει να δείχνει απειθαρχία, οπότε όποια μέτρα και να παρθούν, δεν θα βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση. Με άλλα λόγια, αν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα, να είστε βέβαιοι πως θα είχαμε βγει από τη δεύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας.


2 σχόλια:

  1. Τα λεωφορεία πατείς σε πάτος? Δεν φταίνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς ο κορονοϊός μεταδίδεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν είπαμε το αντίθετο. Πρώτον όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς ως πολίτες δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, επειδή η πολιτεία έχει κάνει σημαντικά λάθη και παραλείψεις. Δεύτερον, αν χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ οι πολίτες για να πάνε στη δουλειά τους και όχι για αναψυχή, θα είχαμε και εκεί λιγότερα κρούσματα. Τρίτον, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας.

      Διαγραφή