Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Οι hackers και η δράση τους

Το παρακάτω δοκίμιο πραγματεύεται το θέμα γύρω από τους hackers και τη δράση τους. Συγκεκριμένα περιγράφει το πώς γίνονται αντιληπτοί και προτείνει τρόπους προστασίας από αυτούς.

Ποιοι είναι

Οι hackers είναι φυσικά πρόσωπα σαν όλους εμάς που έχουν την ιδιότητα να βρίσκουν τρόπο και να παραβιάζουν ξένους λογαριασμούς οπουδήποτε στο internet είτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε σε παιχνίδια και τα λοιπά, προκαλώντας έτσι δυσάρεστα συναισθήματα στους κατόχους αυτών.

Πώς καταλαβαίνουμε αν το account μας έχει παραβιαστεί;

Πολλές φορές ο χρήστης προσπαθεί να μπει στο λογαριασμό του και του βγάζει ότι εισήγαγε λανθασμένα στοιχεία. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, αρχίζει και υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά και ν’ ανησυχεί για πιθανή εισβολή hacker.

Σε δεύτερη φάση του έρχονται ειδοποιήσεις ότι χρεώθηκε πιστώσεις σε διαφημίσεις που δε συμμετείχε, καθώς και ότι συνδέθηκε με άτομα κυρίως απ’ το εξωτερικό που δε γνωρίζει. Ακόμα, κάτι που αφορά περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να δει ότι έχει στείλει μηνύματα υβριστικού περιεχομένου στους φίλους του μ’ αποτέλεσμα να εκτεθεί κι εκείνοι να τον διαγράψουν ή να τον μπλοκάρουν.

Επιπλέον ένας hacker μπορεί ν’ αντιγράψει στοιχεία από έναν τυχαίο λογαριασμό και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ με τ’ όνομα του κατόχου του κανονικού και να στέλνει αιτήματα φιλίας στους φίλους του. Έτσι αυτοί βλέπουν ότι είναι αυτός, τον αποδέχονται και πέφτουν στην ίδια παγίδα.

Ας μην ξεχνάμε όμως και την περίπτωση της παιδεραστίας και της παιδικής πορνογραφίας: Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν επίσης ανύπαρκτα προφίλ με ψεύτικα ονόματα και φωτογραφίες που συνήθως εικονίζουν γυμνούς/ές και με ειδικά κόλπα κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανηλίκων και τα παρασέρνουν σ’ άσεμνες πράξεις, θέμα που αναφέρεται τακτικά στα δελτία ειδήσεων.

Προφύλαξη από τους hackers

Πρώτα απ’ όλα κάθε χρήστης των συγκεκριμένων πλατφορμών, οφείλει να μην αποδέχεται αιτήματα ανθρώπων που δεν ξέρει και να μη τους δίνει στοιχεία και κωδικούς. Δεύτερον να μη βάζει τα πολύ προσωπικά του στοιχεία, όπως αριθμό ταυτότητας και πόσο δε μάλλον αριθμό κάρτας τράπεζας, γιατί έτσι αποκτούν πρόσβαση και οι απατεώνες, ωστόσο αν χρειάζεται να βάλουμε αριθμό κάρτας, μπορούμε να εισάγουμε είτε μια προπληρωμένη κάρτα, είτε το pay-pall που είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι πληρωμής στον κυβερνοχώρο.

Επίσης αν πρόκειται για γονέα ανήλικων τέκνων, να μην αφήνει τα παιδιά του πριν τα 14 να κάνουν λογαριασμούς προς αποφυγήν του προαναφερθέντος κινδύνου. Ακόμα καλό θα είναι ν’ αποφεύγεται και η συχνή χρήση των διάφορων πλατφορμών, κάτι που θα μειώσει τις πιθανότητες παραβίασης.

Το βασικότερο όλων είναι να ενημερώνεται ο κάτοχος διαρκώς για τη δράση αυτών των προσώπων και ακόμα περισσότερο να ειδοποιήσει όλους τους φίλους του, ώστε να προφυλαχθούν κι εκείνοι. Τέλος μπορεί να καλεί και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον πενταψήφιο αριθμό 11188, για να λάβουν κι εκείνοι τα κατάλληλα μέτρα.

Συνοψίζοντας

Κλείνοντας αξίζει να τονιστεί και πάλι πως οι hackers είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους χρήστες του Διαδικτύου κι αυτοί οφείλουν διαρκώς να προσέχουν, ώστε να μην πέσουν θύματά τους.

Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου