Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Οι bullies και η ατιμωρησία τους

Από αυτά που ακούμε είναι φανερό ότι κανένας δεν θέλει η παιδεία μας να βελτιωθεί, κανένας μας δεν είναι διατεθειμένος να λύσει το πρόβλημα της βίας στα σχολεία και καλό είναι να το παραδεχθούμε ως κοινωνία. Γράφω αυτό το άρθρο, για να προτείνω κάποιες λύσεις, αλλά δεν αρκούν μόνο οι λύσεις, που θα προτείνω, αλλά πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας.

Τα τελευταία περιστατικά

Πάμε στα τελευταία δύο περιστατικά, που στάθηκαν αφορμή, για να γράψω το εν λόγω άρθρο στο blog αυτό.

Α) Το πρώτο και σοκαριστικό περιστατικό έχει να κάνει με μια παρέα παίδων του δημοτικού, που ανάγκασε ένα κορίτσι να γλείψει την τουαλέτα, κάτι που δείχνει ότι σαν κοινωνία έχουμε πιάσει πάτο, γιατί έχουμε γεμίσει αδιάφορους γονείς, που δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους την έννοια της αγάπης, του σεβασμού, της υπακοής και δεν τους επιβάλλουν καμία συνέπεια. Γεμίσαμε γονείς, που παρκάρουν τα παιδιά τους στο ίντερνετ, όπου εκεί βρίσκουν ο,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί, με αποτέλεσμα να έχουμε από παιδιά που βρίζουν συνεχώς, μέχρι αυτά τα αποτρόπαια challenges, όπως στο εν λόγω περιστατικό.

Β) Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με ένα «παιδί», λυκειόπαιδο συγκεκριμένα, που τραμπουκίζει λεκτικά την καθηγήτριά του, για να του σβήσει μια απουσία. Εδώ να τονίσω πως πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο μίσος προς τους (ήρωες) εκπαιδευτικούς, που έφτασαν στο σημείο να δικαιολογήσουν το παιδί και να επικροτήσουν τις πράξεις του, κάτι που δείχνει ότι σαν κοινωνία είμαστε για τα μπάζα, για να μην το πω πιο χυδαία.

Ατιμωρησία

Αυτά τα περιστατικά καθώς και άλλα, που δεν μαθαίνουμε ποτέ, είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της εγκληματικής αδιαφορίας των γονέων προς τα παιδιά τους, αλλά και της ατιμωρησίας, που υπάρχει στις σχολικές μονάδες, εξαιτίας της λογικής που λέει «έλα τώρα, παιδιά είναι και παίζουν». Φυσικά δεν φταίει μόνο η ατιμωρησία, αλλά θεωρώ πως είναι ο κύριος παράγοντας και παρακάτω στην ανάρτηση προτείνω κάποιες λύσεις.

Εκδηλώσεις και ημερίδες

Μπορεί να γίνονται ήδη, αλλά δεν γίνονται καθόλου συχνά, αντιθέτως εκδηλώσεις και ημερίδες σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό πραγματοποιούνται σπάνια. Θα ήταν καλό λοιπόν να πραγματοποιούνται πολύ πιο συχνά εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες σχετικά με την βία στα σχολεία, πιστεύω πως η επανάληψη μπορεί να λειτουργήσει δραστικά στην προσωπικότητα ενός παιδιού, ειδικά αν είναι στο δημοτικό. Καλό θα ήταν επίσης και οι εκπαιδευτικοί να εξηγούν στους μαθητές τους πόσο κακός είναι ο σχολικός εκφοβισμός σε κάθε ευκαιρία.

Ενεργές παρεμβάσεις

Φυσικά και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι η αστυνομία του σχολείου, όμως έχει παρατηρηθεί πως στα περιστατικά bulling δεν παρεμβαίνουν σχεδόν καθόλου. Αυτό είναι και το παράπονό μου από τους εκπαιδευτικούς. Νομίζω πως αν έκαναν ενεργές παρεμβάσεις στην εφημερία τους, θα είχαμε γλυτώσει πολλά περιστατικά βίας στα σχολεία, άλλωστε μια δουλειά του εκπαιδευτικού είναι και αυτή, να μην αφήνει να συμβαίνουν περιστατικά βίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Τιμωρίες επιτέλους

Σε αυτή την χώρα και φυσικά στα σχολεία αυτής υπάρχει ατιμωρησία, το βλέπουμε και στις καταλήξεις των δύο περιστατικών, που αναφέραμε. Συγκεκριμένα, στο πρώτο περιστατικό το κοριτσάκι άλλαξε σχολείο, ενώ αυτό έπρεπε να είχε συμβεί με τα άτομα, που της άσκησαν βία, τα οποία δεν τιμωρήθηκαν και στο δεύτερο περιστατικό οι μαθητές κάνουν κατάληψη στο λύκειο του Κορδελιού, για να μην τιμωρηθεί ο μαθητής. Προτείνω λοιπόν να αφήσουμε την λογική «εντάξει, παιδιά είναι» και να προχωρήσουμε επιτέλους σε τιμωρίες.

Κλιμακούμενες ποινές

Οι ποινές θεωρώ ότι πρέπει να είναι κλιμακούμενες, δηλαδή να ξεκινούν από την επίπληξη μέχρι την αποβολή από όλα τα σχολεία της χώρας. Για παράδειγμα αν ένας μαθητής δεν σέβεται τον καθηγητή του, όπως στο δεύτερο περιστατικό, εννοείται ότι θα δώσεις αποβολή από μονοήμερη μέχρι πενθήμερη και γενικά αν οι προβληματικές συμπεριφορές συνεχίζονται, τότε υποχρεωτική αλλαγή σχολείου και αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε και την εσχάτη των ποινών, που είναι η αποβολή από όλα τα σχολεία της χώρας.

Αποβολή από τα σχολεία

Είναι μια ποινή, που ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί και κακώς, γιατί έχουν περάσει περιπτώσεις και περιπτώσεις από τα σχολεία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Αποβολή από όλα τα σχολεία της χώρας πρέπει να συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί υποχρεωτική αλλαγή σχολείου και γενικά όταν έχουν εφαρμοστεί οι προηγούμενες ποινές (επίπληξη, πολυήμερες αποβολές και αλλαγή σχολείου). Βέβαια, αν ένας μαθητής έχει κάνει κάτι πολύ φρικτό, όπως στο πρώτο περιστατικό, τότε κατευθείαν αλλαγή σχολείου και αν συνεχιστεί η ίδια προβληματική συμπεριφορά, αποβολή από όλα τα σχολεία της χώρας. Θεωρώ ότι αυτή την ποινή δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με ταμπού και πρέπει να την χρησιμοποιούμε, γιατί οι bullies δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου