Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Πανελλήνιες για όλους

Με αφορμή την είδηση ότι ένας 84χρονος πέρασε στο τμήμα του Ιστορικού-Αρχαιολογικού στο Ρέθυμνο, πολλοί λένε πως αυτό που έκανε ήταν λάθος (το να δώσει), ότι στερεί αυτή την θέση από έναν νέο και άλλα τέτοια χαρούμενα. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη και παρακάτω θα σας εξηγήσω αναλυτικά τι πιστεύω.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση
Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο θα βρούμε πολλές περιπτώσεις μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο και στην φετινή χρονιά και στις προηγούμενες χρονιές. Η μάθηση είναι κάτι πολύ όμορφο και δεν πρέπει να ενδιαφέρει μόνο τους νέους, αλλά όλους τους ανθρώπους, γιατί η μάθηση σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Η φύση του συστήματος
Το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων δεν έχει ηθικές αρχές, παρά μόνο αυστηρούς κανόνες. Δεν λειτουργεί με τις παραμέτρους «καλό-κακό», αλλά «σωστό-λάθος». Συγκεκριμένα, δεν μπορεί κανένας να απαγορεύσει σε κανέναν να δώσει εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο, με την αιτιολογία «ότι δεν είναι ηθικό» και ότι «αν είναι μεγάλος σε ηλικία θα στερήσει την θέση από έναν νέο».

Διά βίου μάθηση
Ο πρωταρχικός λόγος που δίνουμε εξετάσεις για να μπούμε σε μια σχολή δεν είναι η επαγγελματική μας αποκατάσταση, αλλά η γνώση. Το να μαθαίνει ένας άνθρωπος το οτιδήποτε, διευρύνει τους ορίζοντές του, τον κάνει καλύτερο άνθρωπο και πιο σοφό, άρα γιατί να έχει αυτό το δικαίωμα μόνο ο 18χρονος «που είναι στην σωστή ηλικία για να δώσει»; Αυτή είναι η έννοια της διά βίου μάθησης, αγαπητοί αναγνώστες: Ο άνθρωπος να προσλαμβάνει γνώσεις σε όλη του τη ζωή και να μην επαναπαύεται σε αυτά που έμαθε μικρός.

Ο καλύτερος περνάει
Όπως σας έγραψα και προηγουμένως, οι Πανελλήνιες δεν έχουν ηθικές αρχές. Αυτό σημαίνει πως ο καλύτερος περνάει, όποιος και να είναι αυτός, είτε είναι μικρός σε ηλικία, είτε μεγάλος σε ηλικία, είτε είναι πλούσιος, είτε φτωχός και τα λοιπά, περνάει αυτός που έγραψε τα περισσότερα μόρια στις εξετάσεις. Και αν θέλετε την γνώμη μου αυτό είναι και το δίκαιο, να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο αυτός που έγραψε τα περισσότερα μόρια, όχι αυτός που έχει την μικρότερη ηλικία.

Επιλογές ζωής
Το να δώσει κάποιος Πανελλαδικές είναι μια επιλογή ζωής, γιατί όταν είναι νέος διαμορφώνει το μέλλον του σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και όταν είναι μεγάλος αποφασίζει σε πολλές περιπτώσεις να αλλάξει ριζικά την ζωή του κάνοντας κάτι όμορφο, δηλαδή να μάθει. Εσύ φίλε αναγνώστη που λες σε έναν μεγάλο άνθρωπο ότι δεν έχει δικαίωμα να δώσει, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τον περιορίζεις, ότι τον πνίγεις; Ο καθένας έχει δικαίωμα να πορευτεί στη ζωή του, όπως θέλει και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τον κρίνει για αυτό. Οι Πανελλήνιες είναι για όλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου