Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού

Στη σημερινή εποχή παρατηρώ έντονα αυτό το φαινόμενο που οι γονείς πασάρουν τα παιδιά τους στον παππού και στην γιαγιά, με άλλα λόγια να αναλαμβάνουν αυτοί στην ουσία την ανατροφή τους. Είμαι σίγουρος ότι δεν το βλέπω μόνο εγώ, αλλά και εσύ αγαπητέ μου αναγνώστη που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους του παππού και της γιαγιάς στην κοινωνία μας.

Πασάρισμα των παιδιών
Πολλοί γονείς ζητούν από την γιαγιά και τον παππού να προσέχουν τα εγγόνια τους. Το πρόβλημα είναι πως δεν το ζητούν μόνο τις ώρες που οι γονείς δουλεύουν, αλλά και για ασήμαντους λόγους, σαν να θέλουν οι γονείς να αποφύγουν τα παιδιά τους και να εξασφαλίσουν την ηρεμία τους. Συγκεκριμένα, ζητούν από τον παππού και την γιαγιά να προσέχουν τα παιδιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να βγαίνουν οι γονείς για καφέ, για βραδυνές εξόδους και τα λοιπά. Αυτοί οι γονείς πιστεύουν ότι η γιαγιά και ο παππούς πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και όχι οι ίδιοι, λες και τους έχουν κάποια υποχρέωση.

Οι γονείς και τα παιδιά
Καλώς ή κακώς τα παιδιά έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο με τους γονείς τους περισσότερο και όχι τόσο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ο γονέας θα εξηγήσει στο παιδί του ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, ο γονέας θα του μάθει σημαντικά πράγματα για την ζωή, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Όσοι είχατε την χαρά να γίνετε γονείς, θέλω να πιστεύω ότι ξέρετε τις υποχρεώσεις σας. Τα παιδιά θέλουν φροντίδα και αγάπη, δεν θέλουν να εισπράττουν την αδιαφορία σας και πραγματικά, αυτό νιώθουν όταν τα στέλνετε συνεχώς στην γιαγιά και στον παππού, για να τα προσέχουν.

Προσωπικές ελευθερίες
Όταν αγαπημένε αναγνώστη γίνεσαι γονέας, γνωρίζεις ότι κάποιες προσωπικές ελευθερίες σου πρέπει να τις θυσιάσεις. Συγκεκριμένα, τα κομμωτήρια, οι βραδυνές έξοδοι, τα καφεδάκια με φίλους και τα λοιπά, δεν χωρούν στο πρόγραμμα κανενός σοβαρού γονέα που θέλει να αφοσιωθεί στο παιδί του. Ο γονιός βάζει σε προτεραιότητα τα παιδιά του, όχι την καλοπέρασή του φορτώνοντας τα παιδιά στον παππού και στην γιαγιά, για να βγαίνει για καφεδάκια.

Βοήθεια σε λογικά πλαίσια
Φυσικά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να βοηθούν σε λογικά πλαίσια πάντα, δεν πρέπει δηλαδή οι γονείς να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη τους. Εννοείται πως πρέπει να κρατούν τα εγγόνια τους, όταν οι γονείς δουλεύουν και δεν μπορούν, αλλά όταν οι γονείς γυρνούν από την δουλειά τους, οφείλουν να περνούν χρόνο με τα παιδιά, να μην τα παραμελούν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν αντοχές. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να κρατούν τα παιδιά μόνο για σοβαρούς λόγους.

Κάποιοι ίσως με θεωρήσετε υπερβολικό και πιθανόν να πιστεύετε ότι γράφω βλακείες. Αν διαφωνείτε σε κάτι, γράψτε μου στα σχόλια την γνώμη σας. Εσείς ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου