Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ανοιχτές οι Εκκλησίες τα Θεοφάνια

Οι Εκκλησίες σήμερα στην εορτή των Θεοφανίων είναι ανοιχτές για όλους, πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο και γιατί όλο αυτό μας διδάσκει ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς το θέλημα του Θεού ή έστω χωρίς Θεία Παραχώρηση;

Τα γεγονότα

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην ημέρα που εορτάζουμε την εμφάνιση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη Ποταμό (Θεοφάνια), οι Εκκλησίες θα μείνουν κλειστές στα πλαίσια της επιδημίας του Covid19. Η Διαρκής Ιερή Σύνοδος συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να αγνοήσει την κυβέρνηση και να ανοίξει τις Εκκλησίες σήμερα στα Θεοφάνια. Αποτέλεσμα; Οι Εκκλησίες ανοιχτές τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που είχαμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς η αστυνομία να κάνει τίποτα, παρά μόνο συστάσεις.

Τίποτα δεν γίνεται χωρίς το θέλημα του Θεού

Αυτή η εμπειρία μας διδάσκει ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς το θέλημα του Θεού, τίποτα δεν γίνεται χωρίς ο Θεός να συναινέσει. Με άλλα λόγια αν ο Θεός ήθελε τις Εκκλησίες κλειστές, θα το έφερνε έτσι οι Εκκλησίες να είναι κλειστές, οπότε όλο αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι θέλημα Θεού, το οποίο καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να το αλλάξει. Χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως, όπως μας λέει στο Ευαγγέλιο.

Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας;

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν συμφωνηθεί στις Εκκλησίες. Ορθά λοιπόν η Σύνοδος τόνισε στους Μητροπολίτες της ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους Ιερούς Ναούς και αυτό ήταν η χρυσή τομή. Τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμα επιτρέπουν τον εορτασμό των Θεοφανίων έστω και με 25 πιστούς μέσα στην Εκκλησία και αυτό ήταν το δίκαιο να γίνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου