Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Τα smartphones και οι κίνδυνοι από την χρήση τους

Το σημερινό άρθρο πραγματεύεται το θέμα της χρήσης των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων από τον κόσμο και πώς μπορεί ν’ αξιοποιηθεί αυτή σωστά από τους χρήστες.

Τι είναι το smartphone;

Ως έξυπνο κινητό ορίζεται το κινητό που λειτουργεί με την αίσθηση της αφής στ’ οποίο ο χρήστης έχει δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο internet και μέσω αυτού μπορεί να εγκαταστήσει τις εφαρμογές που τον ενδιαφέρουν κι άλλα πολλά. Έχει παρατηρηθεί όμως λανθασμένη χρήση τους από τον κόσμο και παρακάτω αναλύονται τα κυριότερα.

Λάθη των χρηστών

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν αυτά τα τηλέφωνα με σκοπό μόνο να επικοινωνούν μέσω των social media ή να το έχουν μόνο για να παίζουν παιχνίδια, κάτι που έχει υποβαθμίσει τη βασική τους λειτουργία, που είναι η επικοινωνία με τον άλλον όταν βρίσκεται μακριά.

Παράλληλα η αλόγιστη χρήση των έξυπνων κινητών είναι μια απ’ τις πρώτες αιτίες εθισμού στο διαδίκτυο, καθώς πολλοί χρήστες και κυρίως οι νέοι είναι μ’ αυτό στο χέρι όπου και να πάνε, κάτι που τους απομακρύνει και τους απομονώνει απ’ τον κοινωνικό τους περίγυρο. Ακόμα δεδομένου αυτού οι μαθητές αμελούν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που αναγκάζει τους γονείς τους να λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του εθισμού τους.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι περισσότερες εφαρμογές που εγκαθιστούν σ’ αυτά είναι κακής ποιότητας μ’ αποτέλεσμα να τις βαριούνται πάρα πολύ γρήγορα και σε ορισμένες περιπτώσεις να μεταδίδουν ιό στο τηλέφωνο και να τους χαλάει κι αυτό, γιατί πολλοί δεν κοιτούν τις κριτικές από κάτω.

Επίσης κάποιοι το χρησιμοποιούν και για λόγους επίδειξης, γιατί, όπως και το τσιγάρο και τα ναρκωτικά πιστεύουν ότι είναι μαγκιά, προσπαθώντας έτσι να κάνουν τον άλλον να ζηλέψει. 

Ο κυριότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν με την άσκοπη σπατάλη ωρών μπροστά σε μια οθόνη είναι ότι δέχονται μεγάλα ποσά ακτινοβολίας, η οποία σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα ενδέχεται να προκαλέσει όγκο στον εγκέφαλο κι άλλα παθολογικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί οριστικά ως προς το ζήτημα αυτό.

Θετικά των έξυπνων κινητών

Για έναν σύγχρονο επαγγελματία το smartphone είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά του, τόσο αυτό όσο και οι εφαρμογές που εγκαθιστά συμπεριλαμβανομένων και τον κοινωνικών δικτύων, γιατί διευκολύνουν την επικοινωνία με τους συναδέλφους του.

Ακόμα το internet που τους παρέχεται μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι χρήσιμο, ειδικά άμα θέλουν να δουν ειδήσεις και είναι εκτός σπιτιού και γενικότερα το κινητό ως συσκευή προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου, διότι δε χρειάζεται ο χρήστης να πάει σε τηλεφωνικό θάλαμο. Πώς όμως θα επιτευχθεί η σωστή χρήση των κινητών τηλεφώνων; Κατόπιν δίνονται μερικοί από τους βασικότερους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Τρόποι σωστής χρήσης

Το πρώτο που συνιστάται για τη σωστή χρήση ενός smartphone είναι η χρήση με μέτρο και ωράριο, ώστε να μην υπάρχουν διαμάχες μεταξύ γονέων-παιδιών. Δεύτερον ένας πολύ καλός τρόπος αξιοποίησής τους είναι με την εγκατάσταση εφαρμογών υγείας, όπως αυτές που υπενθυμίζουν την ώρα μιας αντιβίωσης ή της κατανάλωσης νερού. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά συνδέονται ασύρματα και με τα έξυπνα ρολόγια, πράγμα που τους διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη ζωή, καθώς μετράνε βήματα, παλμούς, θερμίδες κι άλλα πολλά. Συγχρόνως ο χρήστης μπορεί ν’ ανανεώνει το χρόνο ομιλίας του μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, αντί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Συνοψίζοντας

Γενικεύοντας θα μπορούσαμε και πάλι να πούμε ότι τα κινητά είναι από τη μια ένα πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, αλλά δεν παύουν να κρύβουν και κινδύνους.

Δημιουργός άρθρου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου