Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Οι παθογένειες των εκλογών στις ΗΠΑ & ο επικίνδυνος Trump

Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε με την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο και τι ακολούθησε, όμως σχεδόν κανένας δεν σκέφτηκε ότι όλο αυτό συνέβη εξαιτίας του προβληματικού εκλογικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η «ετυμηγορία» των ψήφων

Ίσως να μην το ξέρετε πολλοί, αλλά δεν βγάζουν πρόεδρο οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ, αλλά οι Εκλέκτορες των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο ο υποψήφιος πρόεδρος Α να συγκεντρώσει μεν περισσότερες ψήφους από τον υποψήφιο πρόεδρο Β, αλλά να εκλεγεί ο υποψήφιος πρόεδρος Β μόνο και μόνο επειδή συγκέντρωσε τους περισσότερους Εκλέκτορες.

Η κατανομή των Εκλεκτόρων

Αυτό που περιγράψαμε μόλις συμβαίνει γιατί οι Εκλέκτορες δεν κατανέμονται αναλογικά βάσει των ψήφων, αλλά βάσει του πλειοψηφικού συστήματος σε κάθε State. Για παράδειγμα αν στο State της Φλόριντα ψήφισαν τον υποψήφιο Β 51 άτομα στα 100 από τη μία και ψήφισαν 49 άτομα στα 100 τον υποψήφιο Α από την άλλη και οι Εκλέκτορες είναι 10, τότε ΔΕΝ θα πάρει έξι Εκλέκτορες ο υποψήφιος Β και τέσσερις Εκλέκτορες ο υποψήφιος Α, όπως θα συνέβαινε στην Ελλάδα, αλλά ΟΛΟΥΣ τους Εκλέκτορες θα τους έπαιρνε ο υποψήφιος Β. Με αυτό το σύστημα είναι αρκετά πιθανό να εκλεγεί ο πρόεδρος που έχει τις λιγότερες ψήφους και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη παθογένεια των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η περίπτωση Trump

Όλο αυτό που είπαμε πριν ήρθε η ώρα να το πούμε με ονόματα και πραγματικούς αριθμούς γυρνώντας πίσω τον χρόνο στο 2016. Αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές είναι η Κλίντον εναντίον Τραμπ και η Κλίντον καταφέρνει να εξασφαλίσει την popular vote συγκεντρώνοντας 59.588.676 ψήφους και ο Τραμπ καταφέρνει να συγκεντρώσει 59.352.999 ψήφους ήτοι 235.000 λιγότερες ψήφους από την αντίπαλό του και όμως... πρόεδρος εκλέγεται ο Τραμπ εξαιτίας της παθογένειας που περιγράψαμε παραπάνω.

Είναι δίκαιο;

Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο ένα τέτοιο σύστημα, γιατί έτσι υποβιβάζεται η λαϊκή ετυμηγορία βγαίνοντας πρόεδρος πολλές φορές ένας άνθρωπος που ο λαός στην ουσία δεν θέλει, εφόσον συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους σε απόλυτους αριθμούς. Πιστεύουμε ότι οι Εκλέκτορες πρέπει να κατανέμονται αναλογικά βάσει των ψήφων και της διαφοράς αυτών, όπως συμβαίνει και με τις εκλογές στην Ελλάδα μέσω του αναλογικού συστήματος, γιατί κάθε ψήφος πρέπει να είναι ισότιμη και να μην εξαρτάται από το State που έχει έδρα κάθε πολίτης.

Η μεταβίβαση της εξουσίας

Είναι κατά τη γνώμη μας η μεγαλύτερη παθογένεια του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ: Ο τρόπος μεταβίβασης της εξουσίας. Τα πράγματα είναι πιο απλά εδώ, γίνονται οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και αυτός που κερδίζει θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διοικεί τη χώρα. Γιατί όμως δεν λέμε ότι αποκτά τη δυνατότητα διοίκησης της χώρας άμεσα; Όταν ο εν ενεργεία πρόεδρος χάνει τις εκλογές, δεν χάνει την εξουσία του την ίδια μέρα, αλλά χάνει την εξουσία του την 20η Ιανουαρίου, δυο μήνες μετά τις εκλογές και έτσι έχουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο (president elect) που δεν έχει καμία εξουσία μέχρι την 20η Ιανουαρίου και τον απερχόμενο πρόεδρο που έχει κανονικά την εξουσία μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Τι σημαίνει αυτό;

Καταλαβαίνετε πως όταν ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν παραδίδει την εξουσία του άμεσα, είναι αρκετά πιθανό να γίνει επικίνδυνος για τη χώρα του. Ενδεικτικά στους δυο μήνες που είναι πρόεδρος ελέγχει τα πάντα, τα οικονομικά της χώρας, τα διοικητικά, τον στρατό, την αστυνομία... Αν κάποιος πρόεδρος έχει κάπως εκδικητικό χαρακτήρα είναι αρκετά πιθανό να αδειάσει τα ταμία της χώρας όσο μπορεί, να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο (που επίσης ελέγχει) με σκοπό να ακυρώσει τις εκλογές και τέλος να αφήσει τους μαινόμενους οπαδούς του με την ανοχή της αστυνομίας να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και να θρηνήσουμε θύματα. Αυτά που είπαμε δεν είναι θεωρητικά, αλλά είναι έργο Τραμπ, ο οποίος και τις εκλογές προσπάθησε να ακυρώσει και τους οπαδούς του άφησε να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Άμεση μεταβίβαση

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί έζησαν δυο αβέβαιους μήνες εξαιτίας του Τραμπ, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του σε χάος χρησιμοποιώντας τις εξουσίες του με τρόπο αθέμιτο μη σεβόμενος τα θέλω του λαού των ΗΠΑ. Με βάση τα παραπάνω η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να γίνεται την επόμενη μέρα, όπως γίνεται στην Ελλάδα, για να αποφεύγονται τέτοια θλιβερά για τη δημοκρατία μας γεγονότα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου