Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Γιορτές και πανδημία

Είναι γεγονός ότι με την εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας η χώρα έχει μπει σ’ αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία για την ώρα φαίνεται να ισχύουν ως τον Ιανουάριο του 2021, όμως αυτό που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο τις τελευταίες μέρες λόγω της εορταστικής περιόδου είναι το πώς θα περάσουν τις γιορτές.

Ήδη αρκετοί εδώ και μέρες έχουν ψωνίσει τ’ απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και τα δώρα που πρόκειται να κάνουν στ’ αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν πάρει «φωτιά» οι παραγγελίες σε φούρνους, ψησταριές και ζαχαροπλαστεία, προκειμένου οι καταναλωτές να προμηθευτούν παραδοσιακά εδέσματα καθώς και τη βασιλόπιτα. Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα ίδια με των Χριστουγέννων.

Η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού κύκλου κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να στείλει τον κωδικό 6 στο 13033 και ο αριθμός των ατόμων να μην υπερβαίνει τους εννιά. Παράλληλα συνεχίζεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννιά το βράδυ ως τις πέντε το πρωί μ’ εξαίρεση την εργασία των διανομέων. Ακόμα θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι της αστυνομίας στους κεντρικούς δρόμους, στους οποίους παρατηρείται έντονος συνωστισμός, παρά το lockdown, διότι πολλοί είναι αυτοί που στέλνουν για σωματική άσκηση.

Η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν τη σταδιακή άρση των περιορισμών όπως είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 11 του μηνός, καθώς και η αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας απ’ τις 12 το βράδυ ως τις 5 το πρωί. Όλα όμως θα κριθούν απ’ το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιφέρειας και περιοχής.

Κλείνοντας πρέπει και πάλι να τονίσουμε ότι τώρα μέσα στις γιορτές πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ακόμα περισσότερο, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τους ευπαθείς συνανθρώπους μας, πράγμα που ισχύει γενικότερα.

Δημιουργός άρθρου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου