Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Το άρθρο που πρόκειται να διαβάσετε είναι βασισμένο σε ιατρικές έρευνες και πραγματεύεται το θέμα γύρω από την εξάρτηση από τη νέα τεχνολογία, επισημαίνει τα σημάδια που κάνουν αντιληπτή την παρουσία της και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής της.

Τι είναι ο εθισμός γενικά

Με τον όρο «εθισμός» εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία κάποιος αρνείται ν’ αφήσει μια συγκεκριμένη επιζήμια γι’ αυτόν δραστηριότητα, όπως π.χ. ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο πράγμα που συμβαίνει κυρίως μετά την εξοικείωση μ’ αποτέλεσμα να γίνεται ένα μ’ αυτήν. Στο προκείμενο θέμα θ’ αναφερθούμε στον εθισμό στις νέες τεχνολογίες.

Σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι εξαρτημένος από το Internet

Πρώτα απ’ όλα όπως αναφέρθηκε και στον ορισμό παραπάνω το πρώτο σημάδι που δίνει την εντύπωση της εξάρτησης είναι η κατανάλωση άπειρων ωρών μπροστά σε μια οθόνη και τις περισσότερες φορές παίζοντας παιχνίδια είτε στην τηλεόραση είτε στον υπολογιστή μ’ αποτέλεσμα το παιδί να επηρεάζεται και να υιοθετεί την επιθετική συμπεριφορά απ’ τους χαρακτήρες.

Επιπλέον με την ταχύρρυθμη διάδοση του διαδικτύου πολλοί άνθρωποι προτιμούν αντί να βγουν έξω με φίλους να κάθονται σπίτι και να μιλούν μαζί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμποδίζοντας έτσι την κατά πρόσωπο επικοινωνία. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο ακόμα κι όταν κάποιοι βγαίνουν έξω με παρέες σε καφέ, εστιατόρια κ.ά. αντί να μιλάνε μεταξύ τους προτιμούν να παίξουν με το internet του καταστήματος (αν υπάρχει). Ωστόσο ακόμα κι αν ένα μαγαζί δε διαθέτει ασύρματο δίκτυο οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας του παρόχου τους και συνεχίζουν απτόητοι. 

Ένα τρίτο ανησυχητικό σημάδι αποτελεί το γεγονός ότι πολλά παιδιά κυρίως παρασύρονται από διαφημιζόμενα παιχνίδια, αγνοώντας τους κρυμμένους κινδύνους μ’ αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα επιτηδείων και να οδηγούνται μέχρι και στην αυτοκτονία. Το ίδιο ισχύει και για όσους φωτογραφίζονται με σκοπό να προβληθούν στα social media. 

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο θα καταλάβετε ότι κάποιος είναι εξαρτημένος απ’ την τεχνολογία είναι σε περίπτωση που πάτε να μιλήσετε με τον άλλον κι αυτός σας αγνοεί, είτε γιατί θέλει να παίξει με το κινητό, είτε με τον υπολογιστή του και σας επιτεθεί, έστω και λεκτικά επειδή δεν τον αφήνετε να κάνει αυτό που θέλει. 

Ένα σήμα εξίσου προειδοποιητικό του εθισμού είναι και η παραμέληση αγαπημένων δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων μόνο και μόνο εξαιτίας της επιθυμίας ενός ατόμου για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και παιχνίδι σ’ αυτό. Εκτός απ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ψυχολογικά και προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει αυτή η δυσμενής κατάσταση.

Προβλήματα από τον εθισμό στο Διαδίκτυο

Προβλήματα υγείας

Το πρώτο πράγμα που παθαίνει ένας εξαρτημένος άνθρωπος είναι τα προβλήματα όρασης. Η πολύωρη και άσκοπη σπατάλη ωρών μπροστά από μια οθόνη είναι η ξηροφθαλμία κι ο έντονος πόνος στα μάτια λόγω πρόσληψης μεγάλου ποσού μπλε ακτινοβολίας. Ακόμα προκαλείται και πονοκέφαλος με συχνές ημικρανίες, καθώς επίσης και πολλά προβλήματα ύπνου. Επιπροσθέτως μπορεί να οδηγήσει και σ’ αυξημένη παχυσαρκία, καθώς το άτομο καταναλώνει ανθυγιεινές τροφές μπροστά από μια οθόνη κι ακόμα χειρότερα το κάνει να παραμελεί την προσωπική του υγιεινή. Παρακάτω αναλύονται και τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί ο εθισμός.

Ψυχολογικά προβλήματα

Το διαδίκτυο και οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασική αιτία κοινωνικής απομόνωσης για το σύγχρονο άνθρωπο για του προαναφερθέντες λόγους, μ’ αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χάνει τους φίλους του και να περνάει όλο τον καιρό του στο σπίτι. Ακόμα μπορεί να πάθει κατάθλιψη και να δυστυχήσει βαριά εξαιτίας αυτού. Ακόμα, όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, υιοθετεί εύκολα τη συμπεριφορά των πολεμιστών σ’ ένα παιχνίδι πράγμα που συνδέεται με τη δυστυχία και πόσα άλλα ακόμα τέτοια προβλήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης του εθισμού

Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο εξαρτημένος άνθρωπος θα πρέπει να βάζει μέτρο στη χρήση των νέων τεχνολογιών και σε κάθε του δραστηριότητα. Αν δει ότι το πρόβλημα επιμένει καλό θα είναι να επισκεφθεί το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ή στην καλύτερη περίπτωση και ψυχολόγους που θα του υποδείξουν τρόπους αντιμετώπισης σ’ αυτό, όπως και σε κάθε πρόβλημα. Θέλει να παίξει μ’ αυτό, να βρει τρόπο να το μοιραστεί με την υπόλοιπη παρέα, ώστε να μην καταλήξει απομονωμένος απ’ όλους. Απ’ τη μεριά σας εσείς ως τρίτοι το μόνο που μπορείτε να κάνετε, για να τον βοηθήσετε, είναι να τον συμβουλέψετε. Αν βλέπετε ότι δεν ανταποκρίνεται κι ότι δεν καταλαβαίνει, σταματήστε και μην επιμένετε και σε καμιά περίπτωση μην του κάνετε παρατήρηση γι’ αυτό, όπως και για το τσιγάρο και για οτιδήποτε άλλο, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σας επιτεθεί και να σας αντιπαθήσει.

Συνοψίζοντας

Αξίζει και πάλι να επισημανθεί ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο, αλλά και ο οποιοσδήποτε εθισμός, είναι μια κατάσταση που εύκολα την αποκτάει κανείς, αλλά δύσκολα τη σταματάει και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μην ξεκινάει τέτοιες κακές συνήθειες.

Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών
 
 

2 σχόλια: