Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Κάπνισμα κι Επιπτώσεις

Το παρόν άρθρο πραγματεύεται το θέμα της εξάρτησης απ’ το τσιγάρο, πώς οι άνθρωποι εθίζονται και πώς μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν καπνιστή.

Πώς παράγεται το τσιγάρο;

Το τσιγάρο παράγεται απ’ τις φυτείες καπνού που καλλιεργούνται σε πολλές χώρες του κόσμου και η χρήση του είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Παρακάτω αναφέρονται οι αιτίες που οδηγούν κάποιον στο κάπνισμα και πώς καταλήγει σ’ εθισμό.

Πώς οδηγείται κάποιος στο κάπνισμα;

Πρώτα απ’ όλα να σημειωθεί ότι μετά τον εθισμό στο διαδίκτυο έρχεται η εξάρτηση απ’ το τσιγάρο, όμως, γιατί καταλήγει κάποιος σ’ αυτό; Ας δούμε το γιατί: Πρώτη αιτία είναι η προσωπική επιλογή του καθενός να το ξεκινήσει. Από ‘κει και πέρα κάποιοι άνθρωποι το θεωρούν συντροφιά και διέξοδο σε δύσκολες καταστάσεις. Άλλοι το θεωρούν μαγκιά, πιστεύοντας ότι έτσι θα ωριμάσουν και θα μεγαλώσουν, όπως το ίδιο θεωρούν ότι θα πετύχουν και βρίζοντας και κάνοντας χρήση ναρκωτικών. Αξίζει να τονιστεί ότι κάποιος που αρχίζει να καπνίζει εύκολα μπορεί να εξελιχθεί και σε ναρκομανή.

Μια άλλη αιτία που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του προς το τσιγάρο είναι και η προσπάθεια του ατόμου να ταυτιστεί με ένα είδωλό του για τον προαναφερθέντα λόγο. Πώς προκαλείται παρ’ όλα αυτά η εξάρτηση και πώς γίνεται αντιληπτός ο καπνιστής; Κατόπιν αναφέρονται μερικά παραδείγματα σχετικά με την περίπτωση αυτή.

Πρόκληση εξάρτησης και τρόπος διάκρισης ενός καπνιστή

Ξεκινώντας, ο πιο εύκολος και συνηθισμένος τρόπος που κάνει αντιληπτό έναν καπνιστή είναι η παρακολούθηση της συχνότητας καπνίσματος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καπνίζουν ατέλειωτα πακέτα τσιγάρων μέσα σε μια μέρα, όπου και με όποιον κι αν βρεθούν. Ένας δεύτερος τρόπος είναι σε περίπτωση που πάει κάποιος να τον σταματήσει, αυτός αρχίζει και φέρεται πάρα πολύ επιθετικά, όπως και στις περιπτώσεις των ναρκωτικών και του ιντερνετισμού.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημάδι που μαρτυράει την καπνιστική ζωή κάποιου είναι και η έντονη μυρωδιά της κάπνας που βγαίνει τόσο κατά την αναπνοή του, όσο και απ’ τα ρούχα του όταν γυρίζει σπίτι του από μια δύσκολη εργάσιμη μέρα. Ακόμα ένας καπνιστής γίνεται εξίσου αντιληπτός όταν, ενώ βλέπει ότι ενοχλούνται οι άλλοι απ’ τη μυρωδιά του τσιγάρου του, συνεχίζει να το κάνει, όσο κι αν του το λένε ή το εκφράζουν. Επίσης έχει και την κακιά συνήθεια να μη ρωτάει ποτέ κανέναν προτού το ξεκινήσει, μ’ αποτέλεσμα να προκαλεί την αντιπάθεια των άλλων.

Επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία

Το τσιγάρο, όπως τονίστηκε και προηγουμένως, είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για την υγεία, για τους εξής λόγους: Πρώτα απ’ όλα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος και του λάρυγγα, κάτι που το καθιστά ως πρώτη αιτία θανάτου αρκετών ανθρώπων στις μέρες μας σ’ οποιαδήποτε ηλικία.

Επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και εγκεφαλικού ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών κι επίσης προκαλεί έντονο βήχα, ακόμα κάνει και τα δόντια να κιτρινίζουν.

Τρόποι αντιμετώπισης της εξάρτησης και ενός καπνιστή

Πρώτα απ’ όλα για κάποιον που καπνίζει χρόνια δεν είναι εύκολο να το διακόψει. Ως λύση συνιστάται και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χωρίς αυτό να εγγυάται ότι θα σταματήσει σύντομα. Δεύτερον ένα βήμα προς τη σταδιακή διακοπή του καπνίσματος είναι το κάπνισμα με μέτρο, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης εθισμού.

Ακόμα σε περίπτωση που κάποιος δει έναν να καπνίζει, καλό θα είναι να μην επιχειρήσει να του πει να το σβήσει, γιατί έτσι όπως και στην περίπτωση του εθισμού στο διαδίκτυο, έτσι κι εδώ θα προκληθεί έντονη διαμάχη μεταξύ τους. Επίσης όποιος θέλει να καπνίσει μπορεί να το κάνει σ’ εξωτερικούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει δυσοσμία μέσα στο χώρο, καθώς επίσης και να μη γίνονται οι άλλοι παθητικοί καπνιστές. Επιπλέον ο καπνιστής οφείλει να ρωτάει τους γύρω του αν του επιτρέπουν να καπνίσει, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις κι ενοχλήσεις.

Όμως, σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα π.χ. δύσπνοια, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο προκειμένου να διαγνωσθεί αν πάσχει από καμιά απ’ τις προαναφερθείσες ασθένειες και να λάβει τα κατάλληλα φάρμακα και νοσηλεία (αν χρειαστεί).

Κλείνοντας

Ανακεφαλαιώνοντας αξίζει και πάλι να επισημανθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί μια από τις πιο σοβαρές βλάβες του αναπνευστικού συστήματος κι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην εθιστεί κανείς μας σε αυτό.

Δημιουργός άρθρου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου