Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Το παρεμπόριο και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία

Το ακόλουθο δοκίμιο πραγματεύεται το θέμα γύρω απ’ το παραεμπόριο, τις μορφές στις οποίες το συναντάμε, τις επιπτώσεις του στην υγεία μας, καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε ως άνθρωποι για να τ’ αποφύγουμε.

Τι είναι το παρεμπόριο;

Ως παράνομο εμπόριο ή πιο συνοπτικά παρεμπόριο αναφέρεται η πώληση κάθε είδους προϊόντος από έναν άνθρωπο χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας απ’ την εκάστοτε δημόσια ή δημοτική αρχή και τις περισσότερες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Μορφές παράνομου εμπορίου

Γενικά παράνομους πωλητές μπορούμε να συναντήσουμε οπουδήποτε στο δρόμο μας, απ’ το να δούμε έναν να στήνει τον πάγκο του στο πεζοδρόμιο, ακόμα και στα πανηγύρια που διοργανώνουν οι Εκκλησίες όταν γιορτάζει κάποιος Άγιος. Επίσης μπορεί να μας σταματήσει και κάποιος για να μας πουλήσει τα προϊόντα του, να είναι δηλαδή ο λεγόμενος πλανόδιος έμπορος.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ψωνίζουμε απ’ αυτούς;

Όπως τονίστηκε και στον ορισμό παραπάνω, ένας απ’ τους λόγους που δεν πρέπει ν’ αγοράζουμε αυτού του είδους αντικείμενα είναι γιατί τις περισσότερες φορές είναι ευτελούς ποιότητας εξ ου και η πώλησή τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με σκοπό να δελεάσουν τον υποψήφιο πελάτη τους να τ’ αγοράσει. Ένα χαρακτηριστικό που μαρτυράει την παράνομη πώλησή τους πέραν της χαμηλής τιμής είναι ότι οι έμποροί τους δε δίνουνε ποτέ απόδειξη αγοράς κι εγγύηση σε περίπτωση καταστροφής ή φθοράς τους. Ας μην ξεχνάμε και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία που θ’ αναλυθούν στη συνέχεια.

Επιπτώσεις των παράνομων προϊόντων στη δημόσια υγεία

Τα παράνομα πωλούμενα προϊόντα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας, διότι ανάλογα με το είδος τους προκαλούν και αντίστοιχα προβλήματα: Για παράδειγμα, ένα κακής ποιότητας ζευγάρι παπούτσια εκτός απ’ τη φυσική τους φθορά, μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά δερματολογικά προβλήματα όπως είναι τ’ ανεπιθύμητα εξανθήματα και οι φουσκάλες στα πόδια ή και στην απλούστερη περίπτωση να ξεβάψουν η μπογιά και το βερνίκι πάνω στο δέρμα. Ωστόσο παράνομα δεν πωλούνται μόνο τ΄ αντικείμενα, αλλά και τα φαγητά. Κάποιος που τρώει φαγητό από άγνωστα μαγαζιά κι εξαιρετικά φτηνό μπορεί να πάθει τ’ ακόλουθα: Να πάθει σαλμονέλα που προκαλεί διάρροιες, εμετούς και διάφορα άλλα θέματα. Επιπλέον φορώντας κάποιος και γυαλιά ηλίου ή οράσεως από έναν πλανόδιο μπορεί να καούν τα μάτια του ακόμα κι απ’ την ελάχιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τι μπορούμε παρόλα αυτά να κάνουμε, ώστε να προφυλαχτούμε απ’ τους κινδύνους του παραεμπορίου; Παρακάτω δίνονται μερικές λύσεις.

Τρόποι αποφυγής των κινδύνων του παραεμπορίου

Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να παρασυρόμαστε απ’ τις χαμηλές τιμές πώλησης, αλλά κι αν θέλουμε προϊόν σε τέτοιες τιμές καλό θα είναι να τ’ αναζητάμε και να τα ψωνίζουμε απ’ τα καταστήματα μεγάλων επωνυμιών. Ακόμα μπορούμε να τ’ αγοράζουμε διαδικτυακά είτε μέσω της γνωστής πλατφόρμας www.skroutz.gr ή και στον ιστότοπο του καταστήματος που μας ενδιαφέρει. Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον να μας βοηθήσει ή ακόμα καλύτερα να επισκεφτούμε το αντίστοιχο κατάστημα της γειτονιάς μας. Μπορεί να πουλάνε ακριβά πράγματα, αλλά όσο πιο ακριβό τόσο καλύτερο θα είναι κι ας μην παραλείπουμε και το βασικότερο να συμβουλευόμαστε τους μεγαλύτερους, καθώς επίσης και να μην παρασυρόμαστε απ’ ό,τι μας πλασάρουν.

Εν κατακλείδι

Γενικεύοντας αξίζει και πάλι να τονίσουμε ότι το παράνομο εμπόριο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο κι επιβλαβές για την υγεία κι ότι δεν πρέπει ποτέ ν’ αγοράζουμε από τέτοιους εμπόρους, διότι αυτά τα πράγματα δεν είναι απλά μεταχειρισμένα, αλλά κακομεταχειρισμένα.

Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου