Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Γλυτώνω ή Γλιτώνω;

Όπως είχε πει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ένας από τους κορυφαίους γλωσσολόγους στην Ελλάδα, η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος με τα χρόνια εξελίσσεται. Είναι φυσικό, λοιπόν κάποιες λέξεις να έχουν αλλάξει ορθογραφία και να έχουν απλοποιηθεί στην γραφή τους, ωστόσο πάντα υπάρχουν αμφισβητήσεις για αυτές τις αλλαγές, έτσι και στην λέξη «γλυτώνω/γλιτώνω».

Λογικές απλοποιήσεις
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αντίθετος στις απλοποιήσεις των λέξεων, αρκεί αυτές να πατούν στους κανόνες της νέας ελληνικής και να μην γίνονται αυθαίρετα. Για παράδειγμα, η λέξη αβγό γράφεται με βήτα, γιατί δεν υπάρχει ετυμολογία που να δεσμεύει, οι λέξεις τρένο και μπίρα γράφονται με έψιλον και ιώτα γιατί είναι λέξεις ξενικές και έτσι εφαρμόζουμε την απλοποιημένη γραφή. Επομένως, είναι σημαντικό η εξέλιξη μιας λέξης να γίνεται λογικά, να πηγαίνει από το άλφα στο βήτα.

Προτιμήστε το γλυτώνω
Πιστεύω ότι την λέξη «γλυτώνω» δεν μπορούμε να την απλοποιήσουμε, γιατί υπάρχει ετυμολογία που μας δεσμεύει. Συγκεκριμένα το «γλυτώνω» προέρχεται από το «εκλυτώνω», όπου από εκεί προέρχεται το «έκλυτος» και κατά επέκταση η αρχική ρίζα είναι το ρήμα «λύω». Όπως βλέπουμε υπάρχει συγκεκριμένη ορθογραφία από την ετυμολογία της λέξης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούμε να απλοποιήσουμε. Με άλλα λόγια η απλοποίηση στην συγκεκριμένη λέξη συνεπάγεται ορθογραφικό λάθος.

Ανεπαρκής αιτιολογία
Έχω ψάξει αλλά δεν έχω βρει λόγους που να εξηγούν γιατί η λέξη αυτή απλοποιείται. Η απλοποίηση αυτή δεν χρησιμοποιεί κάποιον κανόνα από την νέα ελληνική γλώσσα, δεν πηγαίνει από το άλφα στο βήτα, όπως ανέφερα στην αρχή του συγκεκριμένου άρθρου. Αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη, εδώ είμαι να συζητήσουμε. Γράψτε μου στα σχόλια.


1 σχόλιο: