Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Διαδικτυακό φλερτ

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στο φλερτ μέσω διαδικτύου, στους κινδύνους που επιφυλάσσει και προτείνει και τρόπους αντιμετώπισής τους απ’ τους χρήστες.

Τι είναι το διαδικτυακό φλερτ;

Με τον όρο internet flirting περιγράφονται οι ιστοσελίδες στις οποίες ένας χρήστης εγγράφεται δωρεάν ή επί πληρωμή και μέσω αυτών αναζητά τον πιθανό/ή του/της σύντροφο, κανονίζοντας συναντήσεις face to face.

Κίνδυνοι του internet flirting

Αμέσως μετά την εγγραφή του ο χρήστης εισάγεται σ’ έναν εικονικό κόσμο με χιλιάδες υποψήφια ταίρια και ταυτόχρονα έρχεται μαζί τους σ’ επικοινωνία προκειμένου να γνωριστούν. Όμως στις γνωριμίες μέσω διαδικτύου ελλοχεύουν και κάποιοι σοβαροί κίνδυνοι τους οποίους κάποιος/α πρέπει να λαμβάνει υπόψη του/της , μερικοί απ’ τους οποίους αναλύονται παρακάτω.

  1. Πρώτα απ’ όλα οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν αποτελούν εγγύηση για γνωριμίες που θα διατηρηθούν σε μάκρος. Το πολύ να κρατήσουν για κάποιους μήνες, άντε ένα χρόνο.
  2. Δεύτερον ο χρήστης δεν ξέρει κάθε φορά με τι άνθρωπο θα έχει να κάνει, μ’ αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτει θύμα διαδικτυακής απάτης και να κρύβεται πρόσωπο διαφορετικό απ’ αυτό που παρουσιάζεται ως υποψήφιος εραστής. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές σπάνια να μιλάει από πίσω κανονικός άνθρωπος, γιατί είναι πάρα πολύ συνηθισμένη και η προγραμματισμένη ομιλία μέσω υπολογιστή απ’ τα λεγόμενα chatbots.
  3. Ακόμα και να είναι αληθινός κάποιος συνομιλητής το πιθανότερο είναι να είναι άνθρωπος που θέλει ν’ απατήσει τον/την σύζυγό του/της ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, παιδεραστής που να ψάχνει ανήλικα για συνουσία, φαινόμενο που κύρια αιτία του είναι η ευπιστία και η αφέλεια του χρήστη.

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι, παρότι ξέρουν, αγνοούν τους κινδύνους;

Κύριος και βασικός λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν χρόνια μοναξιά είτε κοινωνική είτε ερωτική και με δεδομένη την απαισιοδοξία ότι δε θα κάνουν ποτέ σχέση, αναγκάζονται να εγγραφούν σ’ αυτά τα site και παρότι τα περισσότερα εξ αυτών είναι επί πληρωμή δε διστάζουν να δαπανήσουν μέχρι και μεγάλα ποσά προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αρκετοί είναι εύπιστοι κι αφελείς και δεν έχουν το μυαλό να κρίνουν καταστάσεις μ’ αποτέλεσμα να γίνονται υποχείρια πιθανών απατεώνων και να πέφτουν σε παγίδες.

Τρόποι αντιμετώπισης

Μπορεί το internet flirting να είναι επικίνδυνο, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους ακόλουθους τρόπους.

  • Προτού αποφασίσει κάποιος να κάνει λογαριασμό σ’ ένα τέτοιο site καλό θα είναι να ζητήσει τη γνώμη κάποιου μεγαλύτερου ή κάποιου έμπειρου στις διαδικτυακές γνωριμίες, ώστε να προλάβει τους επιφυλασσόμενους κινδύνους, έπειτα οφείλει να μην πιστεύει εύκολα αυτά που του λένε οι άλλοι, κάτι που αφορά γενικά τη ζωή του και κυρίως να μάθει να σκέφτεται πριν την οποιαδήποτε ενέργεια.
  • Ένας εξίσου αποτελεσματικός τρόπος που θα σώσει ένα χρήστη από μια πιθανή αυτοκαταστροφή είναι να μη δίνει ποτέ λεφτά σε τέτοια πράγματα, ειδικά όταν δεν ξέρει τους κινδύνους που κρύβονται από πίσω.
  • Βασικό επίσης ρόλο παίζει και η ενημέρωση είτε από τρίτο πρόσωπο είτε απ’ τα ΜΜΕ που αποτελεί «βασικό όπλο» στην αντιμετώπιση των ανωτέρω κινδύνων, ακόμα καλό θα είναι να κάνει υπομονή και να μην απογοητεύεται εύκολα και να περιμένει απλά την κατάλληλη στιγμή, γιατί καμία σχέση τη σήμερον ημέρα δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί.
  • Επιπροσθέτως ακόμα κι αν τελικά ο χρήστης εγγραφεί σε μια τέτοια ιστοσελίδα, αν δει ότι του ζητάει λεφτά και ακόμα χειρότερα ο συνομιλητής του έχει τάσεις σεξουαλικής κακοποίησης, θα πρέπει να διαγράψει άμεσα το λογαριασμό του και να ειδοποιήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να κινηθεί νομικά.

Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι αξίζει και πάλι να τονιστεί ότι οι γνωριμίες μέσω διαδικτύου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους λόγους που επισημάνθηκαν στην αρχή και οφείλουμε όλοι να προσέχουμε και να παίρνουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Δημιουργός δοκιμίου: Γιάννης Μπάτσης, φοιτητής Διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου