Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μην φοβάσαι το εμβόλιο!

Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε κάποια πράγματα για το περιβόητο εμβόλιο κατά του covid19. Ο κόσμος παρατηρούμε ότι φοβάται ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά αυτής της νέας ασθένειας που μας ταλανίζει και ειλικρινά όλοι εμείς στις ΔΣ αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο υπονομεύεται και κατακρίνεται η όλη προσπάθεια να βρεθεί λύση στην επιδημία/πανδημία. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε αναλυτικά για ποιον λόγο εσύ φίλε αναγνώστη δεν πρέπει να φοβάσαι το εμβόλιο.

Τι είναι το εμβόλιο και γιατί πετυχαίνει;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να αντιμετωπίσει τις διάφορες μολύνσεις που δέχεται, πολλές φορές «θυμάται» τον εισβολέα (βακτήριο, ιός κλπ) και παράγει αντισώματα· αυτό όμως, για να γίνει, πρέπει ο παθογόνος μικροοργανισμός να έχει εισέλθει στο σώμα μας και το ανοσοποιητικό σύστημα να τον αντιμετωπίσει έστω και μια φορά, για να μάθει πώς δρα στο σώμα μας. Πολλές φορές το τίμημα, για να αποκτήσουμε αντισώματα απέναντι σε παθογόνο μικροοργανισμό, είναι να αρρωστήσουμε. Για να αποφύγουμε αυτό το τίμημα, έχουμε δημιουργήσει τα εμβόλια. Από τι αποτελείται ένα εμβόλιο στην ουσία; Αποτελείται από τα πιο αδύναμα και ανενεργά στελέχη ενός παθογόνου μικροοργανισμού και όταν εισάγουμε το εμβόλιο στο σώμα μας, χάρη στο ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργούνται αντισώματα και έχουμε ανοσία στην ασθένεια.

Τι γίνεται με την απλή γρίπη;

Πολλοί από εσάς που λέτε πως ο κορονοϊός υπάρχει μεν, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνος και από την γρίπη, γνωρίζατε πως κάποτε η απλή γρίπη είχε κάνει τις δικές της επιδημίες; Συγκεκριμένα η γρίπη επιτέθηκε τον 20ο αιώνα τρεις φορές και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά και τότε δεν υπήρχε εμβόλιο κατά της γρίπης. Όταν ανακαλύψαμε το εμβόλιο κατά της γρίπης και το κάναμε όλοι, σταμάτησε να επηρεάζει τις ζωές μας και έχει γίνει πολύ πιο ήπια τα τελευταία χρόνια. Χάρη στο εμβόλιο της γρίπης λέτε πολλοί λανθασμένα πως ο κορονοϊός είναι μια απλή γριπούλα.

Τι συνέβη με τον Η1Ν1;

Έντεκα χρόνια πριν, δηλαδή το 2009, εμφανίστηκε ο ιός Η1Ν1 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον Η1Ν1 σε πανδημία/επιδημία και τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού. Γιατί όμως τότε δεν έκλεισαν τα πάντα, δεν φορέσαμε μάσκες, δεν επιβλήθηκαν locdowns; Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, γιατί παρόλο που ο πλανήτης είχε βρεθεί και τότε σε κατάσταση συναγερμού, ανακαλύφθηκε το εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι ο ιός αυτός δεν κατάφερε να αλλάξει τις ζωές μας. Ναι, κύριοι, το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων στάθηκε ικανό να αποκρούσει την απειλή του και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, για να μην φοβάστε τα εμβόλια.

Η ανοσία της αγέλης

Σίγουρα έχετε ακούσει από τους επιστήμονες να μιλάνε για την περιβόητη ανοσία της αγέλης και πολλοί μάλλον δεν ξέρετε τι είναι. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται, τότε αποκτά ανοσία και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες χάρη στο εμβόλιο να μην γίνει φορέας του ιού. Οπότε με αυτόν τον τρόπο η αγέλη (ο πληθυσμός) προστατεύεται και η μετάδοση του οποιουδήποτε ιού γίνεται σε πολύ μικρότερη και ελεγχόμενη κλίμακα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε κανονικά τις ζωές μας. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορονοϊό, είναι πρώτον να μην φοβόμαστε το εμβόλιο και δεύτερον να εμβολιαστούμε όσοι περισσότεροι γίνεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου