Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τι διδάσκει η Ζωούπολη της Disney στους ανθρώπους;

Σχετικά πρόσφατα, συγκεκριμένα το 2016, η Disney έβγαλε στους κινηματογράφους την ταινία ονόματι Ζωούπολη/Ζωούπολις/Zootopia/Zootropolis (στο εξής «Ζωούπολη»), η οποία περισσότερο θα λέγαμε πως είναι για μεγάλους, παρά για παιδιά, γιατί περνάει πολλά μηνύματα για την ανθρώπινη κοινωνία, τα οποία σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε. Τι διδάσκει η Ζωούπολη της Disney στους ανθρώπους;

Έχε στόχους, προσπάθησε, πέτυχε

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Τζούντι Χομπς, το λαγουδάκι, η οποία από παιδί ήθελε να γίνει αστυνομικός. Βλέπουμε το πάθος της και τη δίψα της να πετύχει το όνειρό της, παρόλο που φαινομενικά δεν έχει τα προσόντα. Καταφέρνει ωστόσο να γίνει η καλύτερη της τάξης της και ύστερα να μπει στο σώμα, παρόλο που ξεκίνησε από χαμηλό πόστο κατάφερε να αναλάβει την σοβαρή υπόθεση εξαφάνισης μιας ενυδρίδας, που είναι και η κεντρική υπόθεση της ταινίας. Αν το πιστεύεις, μπορείς να το κάνεις, τίποτα δεν είναι αδύνατο για εσένα, αρκεί να προσπαθήσεις, να το θυμάσαι αυτό.

Μην κρίνεις τους ανθρώπους, γιατί δεν ξέρεις την ιστορία τους

Η Τζούντι, για να λύσει την υπόθεση, αναγκάζει μια αρσενική αλεπού, τον Νικ Γουάιλντ, ο οποίος έχει κάνει παράνομες πράξεις, να τη βοηθήσει. Ο Νικ την εμπιστεύεται και της εξομολογείται ότι το όνειρό του ήταν να γίνει πρόσκοπος και έτσι όσο ήταν παιδάκι μπήκε στην προσκοπική ομάδα. Τα υπόλοιπα παιδιά που ήταν θηράματα, του ασκούν βία σωματική και ψυχολογική λέγοντάς του ότι επειδή είναι αρπακτικό, δεν θα βοηθήσει ποτέ τον κόσμο, ούτε θα μπορέσει να τον κάνει καλύτερο και έτσι αποφάσισε να γίνει παράνομος και φαινομενικά κακός.

Αν το σκεφτούμε, στις ανθρώπινες κοινωνίες η κατάκριση είναι πολύ συχνό φαινόμενο· χωρίς να τα γνωρίζουμε όλα κρίνουμε τους ανθρώπους, χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους, χωρίς καν να τους ακούσουμε. Η ταινία μας λέει ότι ο μόνος που ξέρει τα πάντα για εμάς είναι ο Θεός και ότι εμείς δεν πρέπει να κρίνουμε τους χαρακτήρες που συναντάμε, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε. Αντί αυτού, αν βλέπουμε λάθος συμπεριφορές είναι προτιμότερο να εξηγούμε στον άλλον ότι είναι λάθος, με γλυκό και όμορφο τρόπο όμως, όχι με κατάκριση.

Μην κρίνεις έχοντας ως βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά κάποιου

Η υπόθεση με την αγνοουμένη ενυδρίδα παίρνει απρόβλεπτη τροπή καθώς η Τζούντι και ο Νικ ανακαλύπτουν ότι η ενυδρίδα και δεκατρία ακόμα αρπακτικά που επίσης αγνοούνται είναι σε πολύ άγρια κατάσταση. Η Τζούντι έκρινε πως είναι αρκετά πιθανό τα αρπακτικά να επανέρχονται στην άγρια κατάστασή τους εξαιτίας της βιολογίας τους, ωστόσο αργότερα ανακαλύπτει πως έκανε λάθος καθώς η Μπελγουέδερ, που είναι πρόβατο, κάνει με φάρμακο τα αρπακτικά άγρια με σκοπό να πάρει τη δημαρχία και να κάνει τα αρπακτικά να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά.

Εδώ η ταινία μας διδάσκει πως όχι μόνο μια προσωπικότητα δεν είναι εξ ορισμού κακή εξαιτίας των βιολογικών της χαρακτηριστικών, αλλά μας υπενθυμίζει ότι κακός μπορεί να είναι κάποιος, ακόμα και αν είναι υπεράνω πάσης υποψίας, όπως ένα φαινομενικά φιλήσυχο και άκακο πρόβατο. Με άλλα λόγια, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, για να μην κρίνουμε κανέναν. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι από την Ελλάδα ή το Σουδάν, δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι μαύρος ή λευκός, δεν έχει σημασία αν είναι εύσωμος ή λεπτός, δεν έχει σημασία αν το πρόσωπό του είναι άσχημο ή όμορφο. Αυτά δεν αποτελούν κριτήρια, για να δούμε αν κάποιος είναι καλός ή κακός.

Μετάνοια, Συγχώρεση, Αγκαλιά

Όταν η Τζούντι είπε πως τα αρπακτικά έχουν βιολογική προδιάθεση να είναι κακά, ο Νικ που είναι αρπακτικό, έφυγε από κοντά της θυμωμένος. Η Τζούντι καταφέρνει να βρει τον Νικ και του ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη για το λάθος της, έτσι ο Νικ την αγκαλιάζει, την συγχωρεί και έτσι συμφιλιώνονται. Αυτό είναι ένα ακόμα μήνυμα, στο οποίο αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία. Μην φοβάσαι να ζητήσεις συγγνώμη, αν έκανες κάποιο λάθος, αξίζει πολύ περισσότερο να ταπεινώνεσαι και να ρίξεις τον εγωισμό σου. Αυτό που παίρνεις είναι αγάπη, η οποία στην περίπτωσή μας εκφράζεται με τρυφερότητα και αγκαλιά, παίρνεις συγχώρεση και κίνητρο, για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Παράλληλα στη σκηνή που περιγράψαμε παραπάνω τονίζεται πως αν κάποιος μας ζητάει συγχώρεση και έχει μετανιώσει, εμείς δεν πρέπει να κρατάμε κακίες, αλλά να συνεχίσουμε να τον αγαπάμε και να τον αγκαλιάσουμε, γιατί στην τελική όλοι ως άνθρωποι κάνουμε λάθη, δεν είμαστε τέλειοι.


 

3 σχόλια: